A legtöbb EU-s ország nem akar hálózati big tech-adót

Az európai telekomcégek hatalmas erővel lobbiznak azért, hogy a big tech cégek fizessenek hozzájárulást a hálózati költségekhez, mivel gigantikus forgalmat generálnak. A legtöbb EU-s ország elutasítja az ötletet.

Régóta nagy vitatéma, hogy a big tech cégek az általuk generált, gigantikus adatforgalom (ami a teljes forgalom nagyját lefedi pár óriáscég révén) után fizessenek-e hozzájárulási díjat a hálózati költségekhez. Az európai telekomcégek egyre nagyobb erővel lobbiznak azért, hogy igen.

Mások szerint ez rossz ötlet, és örökre megváltoztatja az internetet. A jelentések szerint a legtöbb EU-s ország visszautasítja a hálózati big tech-adó ötletét.

Luxemburgban Thierry Breton 18 ország minisztereivel találkozott, volt, aki visszautasította az ötletet, volt aki támogatta, más pedig tanulmányt kért az intézkedések hatásairól.

Mivel a hálózati forgalom nagyját a Google, a Meta, a Netflix, az Amazon és a Microsoft generálja, a helyi telekomcégek hozzájárulást kérnek a költségekhez. Az EB és Breton hajlok is ebbe az irányba, de a big tech cégek szerint ők éppen eleget fektetnek a digitális piacba, egy ilyen intézkedés pedig aláásná a netsemlegességet.

A legtöbb EU-s miniszter egyébként hiányolta a vonatkozó tanulmányokat és aggódik, hogy a vig tech az extra költségeket a fogyasztókra hárítja. A netsemlegességi törvények megszegésétől is tartanak, gyengébb minőségű termékeknél és fejlesztési korlátozásoktól.

A jelentések szerint ellenzi a hálózati adót Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Németország, Írország, Litvánia, Málta és Hollandia, míg támogatja 10 ország, köztük Franciaország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország és Ciprus. Erre hajlik állítólag Lengyelország, Portugália és Románia is.

A következő lépést egy június végi jelentésben készítheti elő az EU és Breton.

Azóta történt

Előzmények