A ZTE felfüggeszti legtöbb tevékenységét

Nagyon valószínű, hogy nem lesz végleges a döntés, és a felek kiegyeznek, mivel egy ilyen kivonulás senkinek sem jó.

A második legnagyobb kínai távközlési gyártó, a globális szinten is meghatározó szereplőnek számító ZTE Corporation tegnap bejelentette, hogy „legfontosabb tevékenységeit” ideiglenesen leállítja, és ennek indoklásaként azt hozzák fel, hogy az Egyesült Államok exportkorlátozást rendelt el amiatt, hogy a vállalat olyan helyekre adott el amerikai részegységekkel szerelt berendezéseket, melyek amerikai embargó alatt állnak.

A történet már igen régen indult, több szála is van: például a fent említett embargós korlátozások, ám sokkal inkább politikai okok, mivel az USA-ban az utóbbi időben felerősödött azok kampánya, akik nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kívánják visszaszorítani, esetenként teljesen betiltani a külföldi, főképp kínai beszállításokat a technológiai iparban.

A ZTE nyilatkozata egyébként azt mondja, hogy zárlatuk nem végleges, bíznak a további tárgyalások és egyeztetések sikerében. Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy ha nem férnek hozzá a korábbi szerződések alapján bizonyos technológiákhoz és termékekhez, az a vállalat működését alapjaiban veszélyezteti, elveszíthetik legfontosabb piacaikat.

A ZTE aggodalma jogos, hiszen az általuk kínált termékekhez elengedhetetlen a Qualcomm és az Intel (stb.) palettája, nélkülük nem megy az üzlet, ezeket a nagy beszállítókat és licencgazdákat szinte lehetetlen pótolni.

A nyilvánvalóan elsősorban politikai okokból megindított kereskedelmi háború kimenetele még kétséges. Igaz, hogy látványos eredményeket lehet elérni a ZTE tiltásával, viszont az alapmegoldásokat szállító amerikai vállalatok is nagyot buknak a korlátozáson, ráadásul a világ sok országában alapoztak projekteket a kínai cég termékeire, így ők is bajba kerülhetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények