Embargó megszegéséért kapott rekordbüntetést a ZTE

A vállalat elismerte a törvényszegést, és nem vonakodnak kifizetni a bírságot.

Az amerikai kormány bejelentette, hogy Kína második legnagyobb távközlési rendszereket készítő vállalata, a globális piacon is jelentős szereplőnek számító ZTE megsértette az USA által elrendelt kereskedelmi szankciókat, ezért 1,19 milliárd dolláros büntetést kell fizetniük – az Egyesült Államokban ez a legnagyobb mértékű ilyen büntetés, melyet valaha kiszabtak. A ZTE elismerte vétkességét, és vállalják az összeg kifizetését.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közleményében elmondja, hogy a ZTE 2010 és 2016 között jogellenesen figyelmen kívül hagyta az Irán ellen elrendelt embargót, amerikai hardvereket és szoftvereket szállított nekik távközlési hálózataik fejlesztéséhez. Észak-Korea esetében ugyancsak megszegték a rendelkezést, ahová 283 olyan szállítmányt juttattak el, melyek pl. az embargó hatálya alá eső szervereket és routereket is tartalmaztak. Megállapítják azt is, hogy az öt évvel ezelőtt megindított vizsgálat során a ZTE vezetői sorozatosan hazudtak a hatóságok képviselőinek, és több esetben félrevezették őket.

A nyomozás során akkor értek el áttörést, amikor a kormányzati szervek lefoglaltak egy olyan laptopot, mely a ZTE ügyvédjéé volt, és ezen egyértelmű bizonyítékokat találtak az illegális kereskedelmi tevékenységekről.

A ZTE-nek azonnali hatállyal ki kell fizetnie 892 millió dollárt, a maradék háromszáz milliót később, de e részlet pontos összege még egyéb egyeztetésektől függ.

A ZTE elnök-vezérigazgatója sajtóközleményben ismerte el a vádak jogosságát, megígérte, hogy a jövőben változtatnak a gyakorlatukon, és a vállalatnál zajló átalakítás is ezt a célt szolgálja.

A kereskedelmi minisztérium hasonló eljárást folytat a piacvezető Huawei ellen is, őket azzal vádolják az embargó ellenére Iránba, Észak-Koreába, Szudánba, Szíriába és Kubába szállítottak eszközöket és technológiát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények