Az USA korlátozná a kínai technológiai befektetéseket

A kereskedelmi háború újabb frontján valószínűleg exportkorlátozásokat is bevezet a Trump-adminisztráció.

Az USA pénzügyminisztériuma egy olyan rendelkezés tervezetét készítette el, mely előírná, hogy az olyan vállalatok, melyeknek legalább 25 százalékát kínaiak birtokolják, nem vagy csak igen szigorú engedélyezési folyamat után fektethetnek be „iparilag jelentős technológiával” rendelkező amerikai vállalatokba – tudta meg egy kormányzati tisztségviselőtől vasárnap a Reuters hírügynökség. A korlátozás része annak a „kereskedelmi háborúnak”, melyet Donald Trump elnök többek között a kínaiakkal is folytat.

A szigorítást motiválják nemzetbiztonsági aggodalmak is, és egyfajta visszavágás a kínaiak által megszerzett amerikai technológiák miatt, de a fő ok gazdasági: a lépéssel akadályozni kívánják azt a hétéves programot (Made in China 2025), melynek célja, hogy 2025-re a technológiai szektorban Kína legyen megkérdőjelezhetetlenül és globálisan az első számú szereplő – többek között nagy energiákkal fejlesztik az informatikai, a repülőgép-ipari, a tengerészeti technológiai, a gyógyszeripari, a fejlett energiafelhasználású járműipari, a robotikai és egyéb high-tech. szektorokat.

A hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint az új szabály hivatkozási alapja az 1977-es International Emergency Economic Powers Act (IEEPA) törvény lesz, mely különleges jogosítványokat ad az elnök kezébe, hogy adott szituációban az ország érdekeit külső fenyegetéssel szemben megvédhesse – e törvényre hivatkozva hoztak a 9/11 után is olyan intézkedéseket, melyek a terrorista hálózatok finanszírozását voltak hivatottak megakadályozni, megnehezíteni.

Ezt a korlátozást más intézkedések is ki fogják egészíteni: a The Wall Street Journal értesülései szerint a kereskedelmi minisztérium és a Nemzetbiztonsági Tanács közös javaslata szerint szigorítanak az exportszabályozáson is, hogy Kína minél kevesebb fejlett amerikai technológiához juthasson hozzá.

Azóta történt

Előzmények