Az amerikai szenátus Trumppal szembeszállva is büntetné a ZTE-t

A kínai vállalat ügyében az elnököt támogató párt is szembefordult a kormánnyal.

Az USA felsőháza hétfőn szavazott a védelmi költségvetésről, mely elsősorban katonai kiadásokról szól, ugyanakkor a nemzetbiztonsági szempontok és stratégiai célok miatt kihatással van pl. az Egyesült Államok és a kínai távközlési vállalat kapcsolatára is. Ez ügyben szokatlan összhang volt a republikánus többségű szenátusban: 85-10 arányban szavazták meg, hogy a kormány, a Trump-adminisztráció szándékaival és ígéretével szemben tartsák fenn a ZTE-vel szembeni szankciókat.

Hirdetés

Mint május elején az IT café is beszámolt róla, a ZTE közölte, hogy mivel az amerikai embargók megszegéséért a hatóságok hét évre letiltották az amerikai technológiákhoz való hozzáférésüket, ez súlyos helyzetbe hozta a vállalatot, ezért felfüggesztik „legtöbb” tevékenységüket. Ugyanakkor bíznak a tárgyalások és egyeztetések sikerében.

Trump elnök ezek után bejelentette, hogy nem tartja helyesnek a letiltást, és mindent megtesz a feloldás érdekében. Ennek meg is lett az eredménye, ugyanis a múlt héten Wilbur Ross kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy három feltétele teljesülése esetén feloldják a blokkolást: a ZTE 30 napon belül egymilliárd dolláros büntetést fizet, személyi változtatásokat hajtanak végre a vezetésben, illetve 400 millió dollár kauciót helyeznek letétbe, ha esetleg nem tartanák be a megállapodást.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre csak törvényjavaslatról van szó: a Kongresszussal és a Fehér Házzal is meg kell küzdeniük a szenátoroknak, ha azt akarják, hogy valóban törvény legyen belőle.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ZTE

Azóta történt

Előzmények