Több ezer szócikket kap a magyar Wikipédia

A Wikimédia Magyarország Egyesület és a Kriterion Kiadó, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület között létrejött megállapodás alapján a kolozsvári székhelyű kiadó által gondozott Romániai Magyar Irodalmi Lexikon első négy kötete, vagyis az A-tól R-ig terjedő címszavak hamarosan teljes egészében fellelhetőek lesznek a magyar nyelvű Wikipédiában. A megállapodás keretében megközelítőleg 3000 erdélyi magyar kulturális témájú szócikkel bővül az online enciklopédia. Az átvett tartalom a Wikipédiából ismert feltételekkel szabadon fejleszthető és felhasználható – közölték.

A Dávid Gyula irodalomtörténész által szerkesztett kötetek – melyek nyomtatásban 1981 és 2002 között jelentek meg, és 2006 óta elérhetők a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) is – az 1918 utáni erdélyi magyar kulturális élet ismert és kevésbé ismert alakjait, fórumait és sajtótermékeit mutatják be. A lexikon nemcsak a romániai magyar irodalom, hanem az első világháború utáni tágabb értelemben vett magyar nyelvű írásbeliség – sőt a zene- a képzőművészet – egészét megpróbálja felölelni.

A Wikimédia Egyesület reméli, hogy az úttörő megállapodáshoz további lexikonok és enciklopédiák is csatlakoznak majd, hiszen számos területről nagyon kevés információ lelhető fel a Wikipédiában.

Azóta történt

Előzmények