2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Megnyitják a védett szócikkeket a Wikipedián

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az angol kiadásban egy két hónapos tesztidőszak erejéig ismét bárki belenyúlhat a félig védett anyagokba, de a módosításokat csak adminisztrátori kontroll után publikálják.

Új szerkesztési rendszerrel kísérletezik az ismétlődő vandalizmus vagy folyamatos módosítások miatt részben védetté nyilvánított szócikkek esetében a Wikipedia. Az internetes enciklopédia angol nyelvű kiadásában két hónapon át tesztelik majd a „függő változtatások” (pending changes) néven bemutatkozó eljárást, melynek az a célja, hogy a tiltás feloldásával biztosítsa a lehetőséget az ilyen lapok szabadabb szerkesztésére. A tesztidőszakban kétezer ún. félig védett szócikket nyitnak így meg, köztük például a George W. Bush korábbi amerikai elnökről vagy a házi feladatról szólót.

Hirdetés

A Wikipediában a félig védett lap olyan szócikk, amelynek szerkeszthetőségét korlátozták, azt új felhasználók vagy nem regisztrált, anonim felhasználók nem módosíthatják. A rendszeres romboló jellegű változtatások miatt sok olyan szócikk van az angol nyelvű kiadásban, melyek védett státuszát már évek óta fenntartják – ennek megengedőbb alternatívájaként dolgozták ki az új módszert. Az annak bevezetéséről beszámoló blog szerint az angol nyelvű kiadás 3,3 millió szócikkének 0,1 százaléka védett vagy félig védett.

„Ezeket azért kellett félig védetté nyilvánítani éveken át, mert túl nagy kísértést jelentettek a vicces kedvű emberek számára. De a védettség egyben megakadályozta, hogy az okos és elhivatott újoncok hasznos változtatásokat tegyenek” – indokolta az új módszer bevezetését a BBC News-nak Jimmy Wales, a Wikipedia létrehozója.

E lapokat mostantól kezdve megint bárki módosíthatja, anonim vagy új felhasználók is, csakhogy e változtatások nem jelennek meg automatikusan az oldalon, csak akkor, ha azokat egy adminisztrátor jóváhagyja. Magyarán: a folyamatos vandalizmus megelőzése érdekében a szerkesztéseket előzetesen moderálják. Az így megnyitott lapokon a jobb felső sarokban a lakat helyén egy nagyító ikonja lesz látható, amelyre kattintva kilistázhatók a függőben lévő, adminisztrátori jóváhagyásra váró változtatások.

A moderált szerkesztést megvalósító programkódot egyébként a német nyelvű Wikipediából emelték át, ahol minden szerkesztést előzetesen ellenőriznek az adminisztrátorok. A teszt azonban nem e szigorúbb rendszer bevezetését készítő elő – mondta Wales, aki szerint inkább az a valószínű, hogy az angol verzió tapasztalatai alapján a németek is majd csak a védett lapokon tartják meg az előzetes tartalomkontrollt.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.