Az FBI nekiment a Wikipediának

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) határozott levélben követeli a Wikipediát fenntartó alapítványtól, hogy az távolítsa el az oldalról a szervezet címerét. A hatóság arra hivatkozik, hogy az Egyesült Államokban törvény tiltja a címer engedély nélküli reprodukcióját. „Az, akinél a jelvényt vagy annak megtévesztő másolatát megtalálják, bírsággal vagy börtönnel, illetve mindkettővel büntethető” – idézi a törvény passzusait a levél.

A címer a Wikipedián a hatóságról szóló szócikkben látható, és az enciklopédia médiatárából nagy felbontásban is letölthető. A Wikimedia Alapítvány azonban nem fogja eltávolítani a képfájlokat, mert – mint a testület jogásza válaszlevelében írja – az FBI hiányosan idézi és szokatlan módon értelmezi a törvényt. Az ugyanis a címerrel való visszaélést vagy haszonszerzést tiltja, nem a nonprofit weboldalakon történő felhasználást.

A címer egyébként az interneten rengeteg weboldalon megtalálható, többek között az Encyclopedia Britannica online szócikkében is. „Miközben nagyra értékeljük azt a szándékukat, amellyel szeretnék a törvényt a saját kiterjesztő értelmezésükhöz igazítani, jelenleg kénytelenek vagyunk a törvény szövegének aktuális állapotát alapul venni” – írta Michael Godwin, a Wikimedia jogi képviselője, hozzátéve, hogy ha az FBI bíróság elé viszi az ügyet, ott is készek megvédeni az álláspontjukat.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) jogásza a New York Times-nak azt mondta: a Wikipediának az amerikai alkotmány első kiegészítése alapján joga van a címer közlésére. „De komolyan, szerintem az FBI-nak jobb dolga is kellene, hogy legyen” – fogalmazott.

Azóta történt

Előzmények

 • Megújult a magyar Wikipédia

  Tegnap a magyar nyelvű oldalon is bevezették az angol felületen május közepén élesített átalakításokat.

 • Megszületett a Wikipédia 500. kiemelt szócikke

  A magyar nyelvű kiadásban körülbelül 300 címszóra jut egy kiemelt, azaz igen magas színvonalúnak tartott anyag.

 • Megnyitják a védett szócikkeket a Wikipedián

  Az angol kiadásban egy két hónapos tesztidőszak erejéig ismét bárki belenyúlhat a félig védett anyagokba, de a módosításokat csak adminisztrátori kontroll után publikálják.

 • Megújult a Wikipedia

  Történetének legátfogóbb átalakítását hajtja végre az internetes enciklopédia. Elsőként az angol kiadásban jelentek meg az újdonságok, de a következő hetekben mindenhova eljutnak.