Borzasztó negyedévet zárt az Nvidia


Forbes-címlap 2008 elejéről: régi szép idők?

A számítástechnikában érdekelt nagyvállalatokat is fájóan érintette a globális gazdasági válsággal járó általános keresletcsökkenés: a friss negyedéves jelentések többnyire erős forgalomcsökkenésről adnak számot. Ritka azonban az olyan meredek visszaesés, amilyenről az Nvidia számolt be tegnap. Az, hogy a grafikus processzorokat, alaplapi lapkakészleteket és újabban alkalmazásprocesszorokat fejlesztő kaliforniai cég részvényeinek árfolyama csak 3,43 százalékot amortizálódott a bejelentés után (és kereken 9 dolláron állapodott meg), annak köszönhető, hogy már jó előre felkészítették a piacot a gyászos hírre, így az nem okozott meglepetést.

A vállalat korábban arra figyelmeztetett, hogy a január 25-én záruló negyedik pénzügyi negyedévét a korábbi trimeszterhez képest 40-50 százalékkal alacsonyabb árbevétellel zárja – így is történt. A forgalom szekvenciálisan 46 százalékkal, 481,1 millió dollárra esett vissza. A különbség még szembetűnőbb, ha az egy évvel korábbi negyedik negyedév számait nézzük: az akkori 1,2 milliárd dolláros árbevételtől a mostani 60 százalékkal marad el. A 2007 végi 257 millió dolláros profit helyett most 147,7 millió dolláros veszteséget jelentett a cég.

Az eladások radikális hanyatlását az otthoni felhasználók vásárlási kedvének lankadásával és a disztribútorok körében tapasztalható készletcsökkentési lázzal magyarázta az Nvidia. Nem volt egyetlen olyan termékszegmens sem, ahol ne tapasztaltak volna meredek keresletzuhanást. A GPU-k forgalma 47 százalékkal, a professzionális termékeké 44 százalékkal, a lapkakészleteké pedig 51 százalékkal esett vissza a negyedév során. Több gyártónak mentőöv volt a PC-piac lendületét fenntartó notebookszegmens, de az Nvidiának itt sem volt szerencséje, mivel önálló grafikus chipjeit elsősorban közép- vagy felső kategóriájú gépekbe építik be, és ezek most alig fogynak. Ez magyarázza, hogy a noteszgépekbe szánt termékeknél volt a legmeredekebb a forgalomesés: 63 százalék.

Rosszabb már nemigen lehet

„A piaci környezet egyértelműen erőt próbáló és bizonytalan. Most az az elsődleges prioritás, hogy az üzemi költségeket egy olyan szinten stabilizáljuk, amelyen megőrizhető a készpénzállomány, de finanszírozhatók maradnak a fontos fejlesztések” – idézi a hivatalos közlemény Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgatót. Aki azt is elmondta, hogy már több intézkedést is hoztak a költségek visszafogása érdekében – többek között létszámstopot hirdettek és csökkentették az utazásra fordítható keretet –, melyektől negyedévenként 35 millió dollár megtakarítást várnak.

A 2009-es pénzügyi év mérlege: 3,4 milliárd dollár árbevétel és 30 millió dollár mínusz. Egy évvel korábban a forgalom 4,1 milliárd, a nyereség pedig 797,6 millió dollár volt.

Az első negyedévre a most jelentettnél valamivel több árbevételt vár a cég, bár – amint Marvin Burkett pénzügyi vezérigazgató figyelmeztetett – szinte lehetetlen megbízható előrejelzést adni. Biztató mindenesetre, hogy a csatornában lévő árukészlet gyorsan fogy, ezért a disztribútoroknak előbb-utóbb ismét rendelnie kell majd.

Azóta történt

Előzmények