Kell az Nvidiának a VIA?

A VIA Technologies 300 millió részvényt tervez zártkörűen kibocsátani, és helyi források szerint a pakett – vagy legalábbis annak egy része – iránt élénken érdeklődik az Nvidia. A DigiTimes úgy tudja, hogy a „bevásárlásról” már tárgyalnak a felek.

Hirdetés

A papírokat 9-12 tajvani dolláros árfolyamon kínálja a tajvani cég, így 2700-3600 millió tajvani dollár (körülbelül 79,5-106 millió amerikai dollár) bevételhez juthat. A teljes részvénycsomag közel 19 százalékos tulajdonrészt biztosít, azaz ha egyetlen befektető kezébe kerül, az ekkora részesedést szerezhet az újabban haloványan teljesítő chipfejlesztő vállalatban. A VIA az Nvidiával folytatott tárgyalások hírét nem kommentálta, a vállalat csupán annyit közölt, hogy a zártkörű részvénykibocsátásban érdekelt cégeket a június 19-i közgyűlést követően nevesíti majd.

Az, hogy a VIA-nak szüksége van tőkére, nem újdonság. A vállalat sem az alaplapi lapkakészletek, sem az x86-os mikroprocesszorok piacán nem ért el sikereket az elmúlt időszakban, befolyása mindkét szegmensben csökkent. Mindez tavaly az árbevétel meredek zuhanásában is megmutatkozott: 2008-ban a forgalom 46 százalékkal, 7926 millió tajvani dollárra (körülbelül 233,4 millió amerikai dollárra) esett vissza.

Nem először vetődik fel, hogy a grafikus processzorok (GPU), alaplapi lapkakészletek és újabban alkalmazásprocesszorok fejlesztésében utazó Nvidia részben vagy egészben fel akarja vásárolni tajvani riválisát. Kérdés, hogy miért tenné ezt. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a VIA-t ugródeszkaként használhatná belépőjéhez az x86-os processzorok piacára. Az ugyanis ma már nyílt titok, hogy a kaliforniai vállalatnak vannak ilyen ambíciói, nincs viszont licence az Inteltől az ilyen chipek gyártásához. A VIA-nak ellenben van – alighanem ez érdekli az Nvidiát, bár hogy tulajdonosként milyen jogok szállnak rá, legalábbis bizonytalan.

Azóta történt

Előzmények