H​irde​t​és​

2018. április 22., vasárnap

Gyorskeresés

Gyászos félév jön a GPU-piacon

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az internetkrach óta nem látott visszaesés várható az első két negyedévben – jósolja a piackutató.

A PC-k iránti kereslet lankadásával párhuzamosan csökkent az azok kulcsalkatrészének számító grafikus processzorok forgalma is. A Jon Peddie Research piackutató friss jelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben – amely boldogabb időkben a karácsonyi bevásárlási szezon miatt hagyományosan a legerősebb ebben az iparágban – 72,4 millió GPU fogyott világszerte, 28,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és 35 százalékkal kevesebb, mint a harmadikban. Ilyen visszaesésre a 2000-es dotkomválság óta nem volt példa.

„A piac megállt a negyedik negyedévben” – kommentálta a számokat a piackutató névadó elnöke, Jon Peddie. Aki szerint a dotkomlufi kipukkanása óta nem látott visszaesésre kell felkészülnie a gyártóknak az idei első félévben, melyet aztán a másodikban fellendülés követ.

Az októbertől december végéig tartó három hónapban a gyártók közül egyedül az Nvidia tudta növelni a piaci részesedését a teljes GPU-piacon, a harmadik negyedéves 27,8 százalékról 30,7 százalékra. Az Intel befolyása 47,8, az AMD-é 19,3, míg a tajvani SiS-é 1,1 százalék volt az időszakban, a fennmaradó 1,1 százalékon a VIA és a Matrox osztozott.

A GPU-k forgalma a harmadik negyedévhez képest a notebookszegmensben 29 százalékkal, az asztali szegmensben 39,5 százalékkal esett vissza. Notebookchipekből 34,9 millió, a desktopokba szánt változatokból pedig 37,5 millió fogyott a negyedik negyedévben. Alaplapi chipkészletbe integrált 3D-gyorsítóinak köszönhetően mindkét szegmensben magasan vezet az Intel, míg a második helyen az Nvidia (22,9%, illetve 37,9%), a harmadikon pedig az AMD (17,1%, illetve 21,4%) áll.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.