Zsugorodik a szerverpiac

A Gartner statisztikája szerint 2008 utolsó negyedévében 11,7 százalékkal kevesebb szerver talált új tulajdonosra, mint egy évvel korábban, a szegmens árbevétele pedig összesen 15,1 százalékot esett. Japánt kivéve a világ minden táján csökkenés volt megfigyelhető; a távol-keleti ország forgalma nőtt egyedül, mégpedig 4,7 százalékkal.
Heeral Kota, a Gartner vezető elemzője úgy véli, a zuhanás oka abban kereshető, hogy a gyenge gazdasági környezetben a vállalatok szinte minden piaci szegmensben visszafogták a költekezést, és természetesen ez alól a szerverpiac sem lehet kivétel.
Bizakodásra egyedül a blade szerverek értékesítései adhatnak okot: a tavalyi év egészében a HP és az IBM által 70 százalékban uralt piaci szegmens 30 százalékkal bővült mind darabszám, mind árbevétel szerint. A Unix szerverek piaci forgalma ellenben zsugorodott: 2008-ban 13,7 százalékkal kevesebbet értékesítettek ezekből a típusokból.
A piacról készült teljes képet szemlélve továbbra is az IBM vezet az árbevételek tükrében, mögötte a HP és a Dell következik. A darabszám szerinti értékesítést vizsgálva fordul a kocka: első 32,3 százalékkal a HP, őt követi 21,7 százalékkal a Dell, míg az IBM áll a dobogó harmadik fokán 13,5 százaléknyi piaci részesedéssel.

Azóta történt

  • Betör a Cisco a blade szerverek piacára

    A California kódnevű, Intel-bázisú Cisco blade szerver a virtualizált számítógépek és alkalmazások automatizálási és karbantartási folyamataiért lesz felelős.

  • Az IBM megveszi a Sunt?

    A Wall Street Journal úgy tudja, 6,5 milliárd dollárt lenne hajlandó kicsengetni a Nagy Kék. De még nem biztos, hogy sikerül megegyezni.

  • Az IBM 8 milliárd dollárt is adna a Sunért?

    Újabb részletek szivárogtak ki a két vállalat egyesülésének előkészületeiről. Ha a jogászok igyekeznek, már a jövő héten megszülethet a megállapodás.

  • Dell: megijedtek a Sun ügyfelei

    A számítógépgyártó vezetője szerint a Solaris és a SPARC jövője bizonytalanná vált, ami remek üzleti lehetőség.

Előzmények