Illúzió a kiberbiztonság?

Holnap olyan találkozóra kerül sor, ahol az érdeklődők a legalapvetőbb biztonsági kérdésekről hallhatnak tájékoztatást hozzáértő szakemberektől.

A közelmúlt hírei között egyre több szól adatbiztonságról, adatvesztésről és -szivárgásról, zsaroló vírusokról és a személyes adatainkkal visszaélő cégekről. Miközben épp egy ilyen adatvesztési ügy tépázza a Facebookot, Európa látszólag nagy lépést tesz az adatvédelem szabályozása terén, amellyel – túlszabályozottsága kapcsán – azonnal komoly nehézségek elé állítja a nagyvállalatokat és a startup cégeket egyaránt.

A holnapi meetup résztvevőivel arra keresik a választ, hogy az egyre gyakoribb adatvesztések, szivárgások megelőzhetők-e megfelelő szakemberek képzésével és bevonásával. Mennyire jelent problémát manapság az egyre szélesedő kiberháború? Van-e közvetlen vagy közvetett hatása a vállalkozásunkra a növekvő mennyiségű, egyre újabb területeket célzó támadásoknak, illetve az egyre szigorodó adatkezelési szabályozásnak?

A startupok jelentős része az általános digitalizációra épít, vagy maga is tevékeny részese az Ipar 4.0-nak, a negyedik ipari forradalomnak, tehát nem csak felhasználja az online elérhető adatokat, hanem – korábban tisztán emberi tevékenység informatikai módszerekkel kiváltásával, automatizálásával – maga is rengeteg elemezhető és akár rossz célokra is felhasználható, ellopható adatot generál. És közben a zsebünkben hordozott pénzügyi mobil szolgáltatások teljesen átalakítják mindazt, amit korábban a pénzről és a bankolásról gondoltunk.

A találkozó vendégei: Frész Ferenc, Feledy Botond és Nagy Ádám.

Frész Ferenc két és fél évtizedes tapasztalattal rendelkezik az informatikai és információbiztonság valamint az etikus hacking területén. Vezető, kormányzati hivatali pozíciókat töltött be, meghatározó szereplője volt az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény megalkotásának, 2015 nyaráig Magyarország egyik legfontosabb tisztségviselője volt az Európai Unió és a NATO közös kiberbiztonsági és kibervédelmi eljárásaiban és projektjeiben.

Feledy Botond, a CEID (Centre of Euro-Atlantic Integration and Development) kutatójaként és a PPKE Nemzetközi Tanulmányok Intézet oktatójaként évek óta a kiberbiztonsággal, állami információs műveletekkel és ellenséges befolyásolással foglalkozik, különösen a közép-európai térségben. 2017-ben a Google, a Financial Times, a Visegrad Fund és a lengyel Res Publica Alapítvány közös kezdeményezésében indított #NewEurope100 tagjává választották, vagyis azon száz közép-európai közé, akik a legtöbbet tettek a társadalmi változásért.

Nagy Ádám a K&H Csoport Információbiztonsági Főosztályának vezetője. Felelősségi körébe tartozik a bankcsoport informatikai biztonságának operatív biztosítása és az ehhez kapcsolódó kontrollrendszer üzemeltetése és folyamatos fejlesztése; az ITbiztonsági irányítási feladatok ellátása, a cégcsoport it biztonsági érettségi programjának irányítása valamint az informatikai auditok teljes körű kezelése is.

A találkozó programja:

18.00 kapunyitás
18.15 - 18.45 Frész Ferenc előadás
18:45 - 19.15 kerekasztal-beszélgetés
19.15 - 19.30 kérdések és válaszok
19:30 - 21.00 kötetlen networking

helyszín: Start it @K&H startup inkubátor – 1051 Budapest, Arany János u. 20.
dátum: 2018. június 5., 18 óra

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Azóta történt

Előzmények