Uniós megegyezés született a nyilvános települési Wi-Fi rendszeréről

A kezdeményezés egyszerre szolgálja a digitális egységes piac és felzárkózás célját, de valójában átmeneti. Addig hoz eredményeket, amíg az egyéni hozzáférés céljai nem teljesülnek.

Az Európai Bizottság (EB) már jó ideje dolgozik egy kezdeményezésen (WiFi4EU), melynek célja az, hogy megalkossanak egy olyan keretet, amelyben a tagországok ingyenes közösségi vezeték nélküli szolgáltatásokat biztosíthatnak, főképp a sok ember által látogatott, turistaközpontoknak számító területeken.

Ennek jogi szabályozása és finanszírozása nem túl egyszerű, sokáig tartott az egyeztetés, de a tegnapi bejelentés szerint az EU három fő irányító testülete, a tagállamok küldöttei által felálló Európai Parlament képviselői, az „európai kormányként” funkcionáló, főképp a biztosok alkotta EB, valamint a döntő részben a tagállamok állam- és kormányfői részvételével működő Európai Tanács egyetértésre jutott abban, hogy az ilyen, a turisták és a helyi lakosok számára biztosított ingyenes nyílt Wi-Fi hozzáférésekre szükség van.

A kezdeményezést még az EB elnöke, Jean-Claude Juncker indította el tavaly szeptemberben, azzal a céllal, hogy az unió településein a központi helyeken minden egyes polgár elérhessen ilyen ingyenes Wi-Fi kapcsolatot, legkésőbb 2020-ig. A kezdeményezés nem feltétlenül földrajzilag, fizikailag központi terekkel számol, hanem azt szeretnék, ha a legfontosabb közösségi helyeken – parkokban, tereken, nyilvános intézményekben, könyvtárakban, egészségügyi intézményekben, múzeumokban stb. – mindenhol működne ilyen szolgáltatás.

A tervek szerint az EU a központi költségvetéséből mintegy 120 millió eurót fordítanának arra, hogy az unióban 6000-8000 településen létesüljenek ilyen hotspotok.

Az elvi megállapodás megszületett, jogi akadály már nincs, de a részletek kidolgozása még hónapokig eltarthat. Amennyiben kész lesz az a rendszer, amelyet egységesen meg lehet valósítani, a résztvevők ez alapján megteremthetik a helyi hozzáféréseket.

Az elképzelés szerint a helyi önkormányzatok utalványokat kapnának az infrastruktúra hardverelemeinek beszerzésére, ám a működtetési, a szolgáltatói költségeket az önkormányzatoknak vagy a kormányzatoknak kell állniuk.

Azóta történt

Előzmények