A Microsoft, vagy a Facebook fizet jobban?

A legnagyobb állásportál, a Glassdoor adatai alapján összehasonlítottunk, melyik cégnél vastagodik jobban az alkalmazottak pénztárcája.

A jól képzett, tapasztalattal is rendelkező IT szakemberek után két kézzel kapkodnak a cégek világszerte. Ez amellett, hogy a munkájukra még sokáig szükség lesz, a bérszínvonalukon is jól látszik. Persze nagy a szórás az adott szakterületek között, ahogy az sem mindegy, melyik vállalathoz igazolnak.

A Glassdoor állásportál közel tíz éve segíti az álláskeresők és a munkaadók egymásra találását, nem pusztán hirdetések megjelentetésével, hanem például a cégek értékelésével, vagy az alkalmazottaktól származó információk alapján kalkulált bérsávok feltüntetésével. De ki jár jobban, aki a Facebook, vagy aki a Microsoft csapatához szegődik?

Egy, az USA területén Zuckerbergnek dolgozó szoftverfejlesztő mérnök átlagosan 125 ezer dollárt vihet haza évente, azaz nagyjából 3 millió forintot keres havonta, míg a Microsoft évi 104 ezer dollárt, azaz havi 2,5 millió forintot fizet átlagosan ebben a munkakörben. A legalább öt év tapasztalattal rendelkező (senior) mérnökök a Facebooknál évi 160 ezer dollárt (havi 3,8 millió forint), a Microsoftnál pedig 141 ezer dollárt, azaz havi 3,4 millió forintot keresnek átlagosan.

Zuckerberg mindenhol ott van, rengeteg közös képen szerepel az alkalmazottakkal
Zuckerberg mindenhol ott van, rengeteg közös képen szerepel az alkalmazottakkal (forrás: AP) [+]

Termékmenedzsernek lenni egyáltalán nem akkora buli a redmondi óriásnál, mint a közösségi oldal kötelékében, az átlagos bér 147,5 ezer és 116 ezer dollár a kékek javára, ez havi szinten 3,5 millió és 2,75 millió forintot jelent az egyéb juttatásokon, bónuszokon kívül.

Az igazgatói posztokon nagyjából egyforma bért kapnak az alkalmazottak, ez átlagosan 200 ezer dollárt jelent évente, vagyis 4,75 millió forintot havonta. Igaz, hogy az egyes területek között van némi szórás, és a Microsoftnál lényegesen több az igazgatói szék mint a Facebooknál, tehát a felső vezetésben gondolkodók a szoftveróriásnál könnyebben juthatnak a csúcsra.

Microsoft
Microsoft [+]

Facebook
Facebook [+]

Az órabéres munkák után a Glassdoor adatai alapján a másik véglet, amiről elegendő információ áll rendelkezésre a Microsoftnál a terméktanácsadó, ami évente 33,5 ezer dolláros bevételhet juttatja átlagosan az alkalmazottakat, azaz havi szinten 800 ezer forintot keresnek. Ilyen munkakör a közösségi oldalnál egyelőre nincs, az órabéresek után a felhasználói tevékenységeket elemző specialisták jönnek, akik 59 ezer dollárt, mintegy 1,4 millió forintot kereshetnek havonta.

Satya Nadella inkább beszélni szeret
Satya Nadella inkább beszélni szeret [+]

Az "egyszerű programozó" a Microsoft csapatában 79,5 ezer dollárt keres évente, azaz 1,9 millió forintot havonta, míg a mindössze egy visszajelzés alapján a Facebook 62,5 ezer dollárt fizet ezért a munkáért, ami tizenkétszer 1,5 millió forintot jelent.

(jelen írásunkban nem tértünk ki az egyes munkakörökhöz kapcsolódó irodák területi elhelyezkedésére Amerikán belül, ez szintén befolyásolja a béreket - a részletes adatok a fenti linkeken keresztül, a Glassdoor oldalán megtalálhatóak)

Azóta történt

Előzmények