Nyílt forráskódú szoftvereket tesztel a kormány

Több állami cégnél és szervezetnél kezdte meg nyílt forráskódú szoftverek próbaüzemét a kormány – mondta el Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációs államtitkárságának vezetője hétfőn a parlament gazdasági és informatika bizottsága informatikai és távközlési albizottságának ülésén. A teszt eredményeit „hamarosan összegzik”.

Az államtitkár – derül ki az MTI beszámolójából – egy ezt firtató kérdésre elárulta: egyebek mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban, a Magyar Fejlesztési Bankban és az infokommunikációs államtitkárságon folynak tesztek, az államtitkárságon pedig létrejött egy munkacsoport, amelyik ezt a munkát támogatja. Egy újabb lépésként ősztől ingyen igényelhetnek nyílt forráskódú termékeket az iskolák – tette hozzá.

A nyílt forrású szoftverek állami felhasználásának lehetőségeit felmérő kísérleti projektek már az előző kormányciklusban is indultak. Akkor az MNY2 Nyílt forráskódú Szolgáltatóközpont kezdeményezésére, az egykori Miniszterelnöki Hivatal infokommunikációs államtitkársága támogatásával a gazdasági minisztériumban végeztek teszteket kifejezetten azzal a céllal, hogy kiderüljön, milyen feltételekkel kezdődhet meg az open source technológiák bevezetése a központi közigazgatásba. A projektben a nyílt szoftveres szolgáltatóközpont és a tárca mellett részt vett a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) is, amely a projekten keresztül a központi informatikai egységesítésének lehetőségeit vizsgálta nyílt alapokon.

Azóta történt

Előzmények