Az NVIDIA az év vállalata

A Forbes magazin a 400 legsikeresebben irányított amerikai cég közül a grafikus processzorokat és alaplapi chipkészleteket fejlesztő NVIDIA-t választotta az év vállalatának. A kéthetente megjelenő üzleti lap méltatása szerint a 44 éves Huang Zsen-hszün (Jen-Hsun Huang) vezérigazgatónak az elmúlt négy év alatt vesztes pozícióból sikerült a céget domináns szereplővé emelnie.

Ma az NVIDIA az asztali számítógépekhez szánt grafikus kártyák piacán – miután egy év alatt 5 százalékpontot javított – 62 százalékos részesedéssel rendelkezik. A vállalat a hónap végén véget érő pénzügyi évben várhatóan 33 százalékkal, 4 milliárd dollár fölé növeli árbevételét, nyereségét pedig 50 százalékkal, 900 millió dollárra hizlalja. A jó teljesítmény a részvényárfolyamban is tükröződik: az 1999-es tőzsdei premier óta az NVIDIA-papírok értéke 21-szeresére nőtt.

A lap rámutat, hogy ma már nemcsak a játékipart szolgálják ki a cég grafikus processzorai – melyek többek között a PlayStation 3-ban is dolgoznak –, hanem erős párhuzamos feldolgozási teljesítményüknek köszönhetően egyre gyakrabban tudományos és műszaki számítási feladatok elvégzésére is használják őket, többek között az olaj- és gáziparban, a pénzügyi szektorban és a kutatásban. Ez új piac és új növekedési lehetőség az NVIDIA számára.

A Forbes szerint a cég sikerében kulcsszerepe van a nehéz piaci körülmények között is ügyesen lavírozó cégalapító-vezérigazgatónak, aki Tajvanon született, az Egyesült Államokban szerzett elektromérnöki diplomát, és chiptervezőként dolgozott az LSI Logicnál és az AMD-nél, mielőtt 1993-ban harmadmagával megalapította az NVIDIA-t.

Azóta történt

Előzmények