Videokártyával gyorsabban törhetők a jelszavak

Egy jelszóvisszafejtő alkalmazásokat fejlesztő orosz vállalkozás szabadalmi kérelmet nyújtott be egy olyan eljárásra, amely a modern grafikus processzorok (GPU) rendkívüli számítási kapacitását kihasználva látványosan felgyorsítja a jelszavak feltörését. Az ElcomSoft azt állítja, hogy a számítás- és időigényes feladatot egy 800 dollárért megvásárolható NVIDIA GeForce 8800 Ultra kártyát használva az általuk fejlesztett program 25-ször gyorsabban végzi el, mint ha csupán a központi processzorra hagyatkozna.

A grafikus gyorsítókat fejlesztő vállalatok egy ideje maguk is igyekeznek hangsúlyozni, hogy új termékeik nemcsak 3D-s megjelenítésre – többnyire látványos játékok futtatására vagy tervezési feladatokra – használhatók, hanem tudományos és műszaki számítási feladatok elvégzésére is. Különösen az egységesített architektúrájú, stream processzorokból felépülő chipek kifejlesztése adott új lendületet az eredetileg a megjelenítést szolgáló processzorok más célokra történő használatának.

NVIDIA Tesla
Tesla C870 GPU Computing Processor: vele van az erő

A jelszóvisszafejtésben különösen jó szolgálatot tesz a GPU-k masszívan párhuzamos feldolgozási képessége. Az NVIDIA szóvivője, Andrew Humber a New Scientist-nek egy hasonlattal világítja meg, hogy miként kell ezt elképzelni. Azt mondja, a feladat legyen az, hogy szavakat keresünk egy könyvben. „Egy központi processzor elolvasná a könyvet, az első oldaltól kezdve egészen az ötszázadikig. A GPU viszont 100 000 darabra tépné szét a kötetet, és ezeket a darabokat egy időben futná át” – mondja.

Az ElcomSoft példája szerint a Windows Vista belépési jelszavának visszafejtése egy hagyományos, kétmagos processzorral rendelkező PC-n körülbelül két hónapig tartana. Ha a számításhoz GPU-t is használnak – annak teljesítményétől függően – a folyamat 3-5 napra rövidül. Az ehhez szükséges szoftver elkészítését az tette lehetővé, hogy az NVIDIA idén februárban CUDA néven elérhetővé tett egy standard C fejlesztői környezetet – számos könyvtárral, fordítóval és dedikált meghajtóprogramokkal – grafikus processzoraihoz. A CUDA-t azóta az olaj- és gáziparban, a pénzügyi szektorban és a tudományos kutatásokban is használják – állítja Humber.

Az ElcomSoft három hónap alatt fejlesztette ki a GPU-k számítási kapacitására építő jelszóvisszafejtő programját, amelyet idővel beépít kereskedelmi termékeibe is.

Azóta történt

Előzmények