Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat

A 2010-es választások után a kormányzat egyik fontos ígérete volt, hogy az általuk szegmentáltnak és ebből fakadóan nem elég hatékonynak minősített nagy nemzeti hálózatokat egyesítik, és így a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat révén az állami intézményrendszer részére, annak infrastruktúrájára támaszkodva állami tulajdonú társaságok biztosítják az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnapi közleménye szerint ez a folyamat lezárult, és cél megvalósításához az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a 2012. március 1-jén elindult MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. (MVM NET Zrt.) biztosítja a gerinchálózatot országos optikai távközlési hálózatának szabad kapacitásait kihasználva. A kormányzati felhasználók részére a szolgáltatást a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) nyújtja. A közlemény szerint a korábbi, számos párhuzamosságot magában hordozó, pazarló rendszer kiváltásával éves szinten mintegy 4,5 milliárd forint megtakarításra lehet számítani a területen.

Az ünnepélyes keretek között zajló átadáson Németh Lászlóné fejlesztési miniszter elmondta: a kormány kiemelt céljának tekinti az ország működését alapjaiban érintő rendszerek, így a közigazgatás racionalizálását. Ennek része a kormányzati informatikai infrastruktúra átalakítása is: „A számok önmagukért beszélnek: 81 állami intézmény szolgáltatásainak korszerűsítése történt meg, 3500 végpontra épült ki új hálózati csatlakozás, a rendszer alapkapacitása tízszerese a korábbinak és közel háromszoros az adatforgalom.”

Hasonlóan lelkes volt Baji Csaba, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója: „Az MVM NET igazi sikertörténet, hiszen a hazai távközlési piacon komoly technológiai fejlesztési projektet valósítottak meg igen rövid idő alatt. A magyar villamosenergia-rendszerirányítás technológiai célú távközlési igényeinek kiszolgálása mellett a kormányzat az MVM NET Zrt. távközlési infrastruktúráját használja az államigazgatási infokommunikációs szolgáltatások biztosításához, amely az állami költségek csökkentését eredményezi, ugyanakkor megteremti a lehetőséget arra, hogy a meglévő nemzeti erőforrásainkat minél ésszerűbben és hatékonyabban tudjuk kihasználni.”

Szabó Zoltán Attila, a NISZ Zrt. vezérigazgatója a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt elindulását mérföldkőnek nevezte a kormányzati infokommunikáció konszolidációja területén. „Az elmúlt egy évet az MVM NET Zrt.-vel vállvetve dolgoztuk végig annak érdekében, hogy a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat megvalósuljon, és a rendszer képes legyen kiszolgálni a folyamatosan bővülő ellátotti kör igényeit.” – fejtette ki a vezérigazgató.

A projekt most lezárult első szakaszára az államtitkár elmondása szerint eddig 5,7 milliárd forintot fordítottak, a következő szakasz megvalósítása még további két és fél évet vesz igénybe. A végpontok száma nagyjából újabb ezerrel bővül, miután rákapcsolják a hálózatra a nemrégiben felállított járási hivatalokat, az egészségügyi intézményeket és az önkormányzatokat. A második fázis beruházásához uniós pénzt kíván a kormány bevonni, az államtitkár becslése szerint további 2-3 milliárd forint értékben.

Az ünnepi köszöntők után az NTG létrehozásában közreműködő munkatársak elismerésben részesültek.

Azóta történt

Előzmények