Hirdetés

Az év végére készül el a kormányzati intézmények hálózati modernizációja

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) közleményben jelentette be, hogy az Új Széchenyi Terv keretén belül már zajlik a Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekthez kapcsolódó fejlesztés megvalósítása, melynek során a NISZ végzi a kormányzati intézmények kommunikációs eszközeinek korszerűsítését.

Hirdetés

Az EKOP 2.2.4 számú, „Kormányzati intézmények telephelyein végberendezések modernizációja” elnevezésű projekt költségvetése 1 milliárd forint, a forrást az Európai Unió biztosítja.

A NISZ elsődleges célja az, hogy a kormányzati intézmények infrastruktúrájába integrálja az elérhető legkorszerűbb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat és eszközöket, ezzel tovább erősítve az állam hatékony működésének feltételeit.

Az érintett intézmények kommunikációs eszközparkjának cseréje magában foglalja a hálózati berendezések modernizációját, az elérési hálózat sávszélességének növelését és a kormányzati célú távközlési szolgáltató támogató rendszereinek funkcionális fejlesztését, melyek együttesen járulnak hozzá a korábban létrehozott Nemzeti Távközlési Gerinchálózat magasabb szintű kihasználáshoz. Ennek eredményeképpen a hagyományos csatornákról fokozatosan a modern online platformokra kerül át az intézményi kommunikáció, mely a várakozások szerint jelentősen csökkenti a költségvetés információs és kommunikáció-technológiai célokra fordított kiadásait.

A hálózati eszközök korszerűsítése öt nagyobb eszközcsoportra terjed ki: új hálózati berendezések kerülnek a budapesti központi telephely végpontjaihoz, ezzel párhuzamosan sor kerül a kormányablakok végpontjainak modernizációjára, lezajlik a redundáns kapcsolatok kialakítására alkalmas hálózati eszközök beszerzése és telepítése a Legfőbb Ügyészség részére, valamint a járási hivatalok végpontjaihoz kerülnek telepítésre új hálózati eszközök.

A 2013. december 27-én záruló EKOP 2.2.4 számú projekt az öt eszközcsoportban összesen 1034 db új eszköz beszerzését és telepítését, illetve 180 elavult hálózati berendezés cseréjét foglalja magában.

Azóta történt

Előzmények