Az e-útdíj rendszere törvényes keretek között határidőre fog megvalósulni

Igen nagy vihart kavart a napokban, hogy kudarcba fulladt az e-útdíj tender, mivel a nyertes vállalkozás – máig tisztázatlan körülmények között és okok miatt – visszalépett a megvalósítástól, így a magyar állam igen nehéz helyzetbe került, mivel az eredeti tervek szerint nyáron életbe lépő rendszer által generált jövedelmeket a kormány már beszámította a költségvetés bevételi oldalára.

A helyzetet csak tovább mérgesítette a miniszterelnök, Orbán Viktor nyilatkozata, aki a tegnapi kihelyezett kormányülés utáni tájékoztatón igen sarkosan fogalmazott az üggyel kapcsolatban: „Köszönjük szépen, nagyon jót szórakoztunk, jó mulatság volt, kiírtuk a pályázatot, beadták a cégek, elbíráltuk, szerződni akartunk, aztán nem írták alá. Még egyszer ezt a kabarét nem adjuk elő” – majd kijelentette, hogy ha ez a mostani módszerrel nem ment, akkor maga az állam fogja végrehajtani a bevételnövelő projektet.

<
A hírhez kapcsolódó szöveg: 22:28-tól

Orbán Viktor kijelentései miatt igen nagy vita indult meg, melynek végére Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős államtitkára ma egy sajtótájékoztatón igyekezett pontot tenni, amikor az MTI-nek a tenderre vonatkozó kérdésére azt mondta: „annyi tudok mondani, amennyit szerdán a miniszterelnök elmondott: az állam saját maga fogja a projektet megvalósítani”. Ez ugyan még nem újdonság, ám az államtitkár azt is hozzátette, hogy a sajtó rosszul interpretálta a miniszterelnök szavait a közbeszerzésről. Orbán Viktor ugyanis nem azt mondta szerinte, hogy nem lesz közbeszerzés; hanem, hogy ilyen közbeszerzés nem lesz még egyszer – hívta fel a figyelmet a különbségre Vályi-Nagy Vilmos.

Az államtitkár közölte: mindenben a jogszabályoknak megfelelően fognak eljárni. A projektet az állam fogja megvalósítani, de ha „oszlop kell, akkor veszünk oszlopot, ha kamera kell, akkor veszünk kamerát, értelemszerűen közbeszerzés keretében” – fogalmazott a politikus, majd kijelentette: a projekt nem fog csúszni, július 1-re elkészül.

Azóta történt

  • Létrejött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat

    A Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) felállásával a tavalyi év végén lezárult a kormányzati informatika konszolidációjára 2011 júliusában elindított Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt első fázisa.

  • Elindulhat a 112-es projekt

    Az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt március helyett az év végére készül el a rendszer.

  • GPS-egységek: júniusban roham várható

    Már szerződnek az állami céggel a bevallási közreműködők, a fedélzeti egységek adatait az autópályacég felé továbbító cégek az útdíjbevétel 1,8 százalékát kapják meg.

  • Megindult a regisztráció az e-útdíj rendszerébe

    Versenyfutás az idővel: pár nap alatt kellene elvégezni a regisztrációt, így szinte biztos, hogy lesznek fennakadások, közlekedési gondok a jövő hónap elején.

Előzmények