NMHH: 2014 végéig gond nélkül lezajlik a digitális átállás

Az országos digitális átállás menetrendjéről, a rászoruló jogosultak állami támogatásáról és az átállás előnyeiről tartottak tájékoztatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  munkatársai a műsorterjesztés és a digitális  átállás  szabályairól szóló törvényben meghatározott pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzésére létrehozott eseti bizottsága számára.

A jogszabályi rendelkezések szerint Magyarországon 2014. december 31-éig kell megtörténnie  a digitális  átállásnak. Ez után az időpont után már mindenki csak a korszerű digitális rendszerben televíziózhat.

Hirdetés

Az NMHH munkatársai kedden arról tájékoztatták az eseti bizottság tagjait, hogy a hatóság  részéről minden készen áll az országos digitális átállás biztonságos lebonyolításához.

A hatóság szakemberei a tájékoztatón kiemelték: a digitális átállás közvetlenül  azokat érinti, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával, előfizetési díj nélkül tévéznek és kizárólag az M1, az RTL Klub és/vagy a TV2 adását látják. Az átállás során nekik sem kell új készüléket venniük, elég, ha a meglévő tévékészülékükhöz egy set-top-boxot, és – ha szükséges – egy új antennát csatlakoztatnak. Így az eddigi három helyett hét csatorna adását nézhetik majd ingyenesen.

Támogatást is lehet igényelni

Az NMHH  munkatársai kiemelték, hogy azok, akik a hét ingyenes csatornánál többet szeretnének látni, számos műholdas vagy kábeles előfizetői csomag közül választhatnak, vagy dönthetnek az internetes televíziózás mellett is.

A bizottság a meghallgatáson tájékoztatást kapott az átállás ütemezéséről és a szociálisan rászoruló jogosultak támogatási rendszeréről is. A digitális átállás során azoknál a rászoruló jogosultaknál, akik önerejükből nem tudják beszerezni a digitális adások vételéhez szükséges berendezéseket, a hatóság szakemberei állami támogatás keretében telepítik és szerelik be az eszközöket. (Arról az IT café is beszámolt már korábban, hogy a támogatást igénylők aránya az NMHH pilotja alapján várhatóan igen alacsony lesz.)

Az NMHH munkatársai a meghallgatáson hangsúlyozták, hogy a digitális televíziózás számos  előnnyel jár a tévénézők számára, akik a jobb kép- és hangminőség mellett több ingyenesen fogható csatorna közül is válogathatnak, és olyan kiegészítő kényelmi szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, mint a digitális műsorújság vagy a gyermekvédelmi zár.

A hatóság szakemberei elmondták, hogy az NMHH hamarosan nagyszabású tájékoztató  kampányt indít annak érdekében, hogy minden érintett családban biztonságosan megvalósuljon a digitális átállás.

Azóta történt