Digitális átállás: megvan a menetrend

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mai tájékoztatóján ismertette a digitális átállás menetrendjét, melynek következtében idén megszűnik az analóg földfelszíni műsorsugárzás Magyarországon.

A váltás ügye már évek óta húzódik, a többször módosított jogszabályi rendelkezések szerint az átállásnak 2014. december 31-ig kell megvalósulnia, a ma nyilvánosságra hozott terv alapján azonban ennél sokkal korábban, már idén október 31-én megszűnik az analóg sugárzás. Az NMHH szerint nagyjából ötszázezer háztartásban tévéznek még mindig kizárólag analóg vételre alkalmas szoba- vagy tetőantennával, és további százezerben van olyan készülék, ami az országos földfelszíni műsorokat csak analóg módon éri el. A háztartások fennmaradó részét - ahol mindegyik tévé készülék kábeltévé, IPTV vagy műholdas előfizetésen kapja a jelet - a digitális átállás nem érinti.

Az átállás két ütemben fog lezajlani. Az alábbi térképen sárgával jelölt területeken július 31-ig, a barnával jelzett részeken pedig október 31-ig fejezik be a munkálatokat.

A digitális műsorszórás vételéhez nem kell feltétlenül lecserélni a régi tv-t, elég egy set-top-boxot, és esetleg egy új antennát beszerezni. Ennek költsége a tv nézőt terheli, egy alap készülék nagyjából 8-10 ezer forintért szerezhető be. Az érintett háztartások egy része – mintegy 50-100 ezer fő, azok, akik önerőből nem tudják megoldani a szükséges fejlesztést – állami támogatásra számíthat, aminek keretében az állam állja az átállás teljes költségét, vagy lehetőséget biztosít kedvezményes kábeltévés vagy műholdas csomagok előfizetésére.
A hatóság országos felmérést indít annak eldöntésére, hogy ki jogosult az állami támogatás igénybevételére. Ez a napokban kezdődik, és a KSH bonyolítja le. A felmérést 600 „egyenruhás”, igazolvánnyal ellátott kérdezőbiztos végzi, akik 3 hónap alatt 1500 településre mennek el. A szerelés a felmérés kezdetét követően egy hónappal indulhat el.
Állami támogatásban részesíthető az NMHH elnöki rendelete alapján az, aki:

a) rendszeres szociális segélyt;
b) lakásfenntartási támogatást;
c) ápolási díjat kap;
d) időskorúak járadékában;
e) saját jogon nevelési ellátásban;
f ) fogyatékossági támogatásban;
g) vakok személyi járadékában;
h) saját jogon kapott hadigondozotti pénzellátásban;
i) foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül; illetve
j) 2013. évben tölti be a 70. életévét (vagy ennél idősebb), és számára az ONYF által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét, azaz 57 000 forintot.

Az átállást követően az eddig három ingyenesen fogható földfelszíni csatorna (M1, RTL Klub, TV2) további néggyel bővül (M2, Duna, Duna World, Euronews), és három rádióadás (MR1, MR2, MR3) is fogható lesz.

Az analóg műsorszórás lekapcsolásával felszabadul a 790-862 MHz-es frekvenciasáv, amit az NMHH pályázat útján fog értékesíteni a mobilszolgáltatók között, akik szélessávú mobilinternet szolgáltatására használhatják ezt a tartományt.

Az NMHH országos kommunikációs kampányba kezd, hogy minden érintettet időben értesítsen a változásról. A www.digitalisatallas.hu mellett a 06-80-38-39-40-es, ingyenesen hívható zöld számon is teljes körű tájékoztatást adnak.

Azóta történt

Előzmények