Digitális átállás: csak a rászorulók tizede kér támogatást

Augusztus elején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megkezdi a szociálisan leginkább rászorulók televíziókészülékeinek átállítását a digitális adás vételére Sopronban és a Barcsi kistérség településein. A májusban elindított digitális átállási tesztprogramban a megkérdezett 4255 háztartás mindössze 12 százaléka igényelt támogatást a hatóságtól. A beszerelési munkálatok várhatóan októberben érnek véget.

Az évek óta súlyos munkanélküliséggel küzdő Barcsi kistérségben a tesztprogram keretein belül 417 szociálisan rászoruló részesül az állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek teszik alkalmassá a digitális vételre. Ötvenen a támogatás formájaként valamely szolgáltató kedvezményes, a tesztprogram keretében kialakított havidíjas műsorcsomagját választották, náluk az adott vállalat köti be a digitális vételhez szükséges eszközöket – szintén az elkövetkező hetekben.

Sopronban még kisebb volt az érdeklődés az állami támogatás iránt: összesen 89-en igényelték, közülük 81-en kérték az átalakító berendezés (dekóder, set-top box) beszerelését az NMHH-tól, 8-an pedig valamely szolgáltatóval kötnek szerződést.

Amint az ismert, Magyarországon az eredeti tervekhez és az Európai Unió ajánlásában is szereplő céldátumhoz képest csúszik az átállási folyamat. A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény egy tavalyi módosítása „legkésőbb” 2014. december 31-ig tolta ki az analóg lekapcsolás végső határidejét, így elképzelhető, hogy nálunk csak 2015-től szűnik meg az analóg földfelszíni televíziósugárzás. Az ennek révén felszabaduló, „digitális hozadéknak” is nevezett frekvenciákat egyebek mellett nagy területeket gazdaságosan lefedni képes mobilinternet-szolgáltatásra lehetne hasznosítani.

Az analóg lekapcsolás késleltetését nagy valószínűséggel az is indokolja, hogy a költségvetésben a digitális átállás támogatására forrásokat kellene teremteni, egyebek mellett ugyanis a digitális vételhez szükséges set-top boxok vásárlását az államnak ártámogatással kellene segítenie. Az NMHH tavalyi felmérése szerint Magyarországon körülbelül 650 ezer – javarészt vidéki, rosszabb anyagi helyzetű, gyakran egyszemélyes – háztartást érintene elsődlegesen a váltás, ennyien vannak azok, akik a közszolgálati csatornákat és a két nagy kereskedelmi tévét kizárólag tető- vagy szobaantennával, analóg módon tudják fogni.

Az NMHH éppen azért indította el a tesztprogramot Sopronban és a Barcsi kistérségben, hogy két egymástól gyökeresen eltérő adottságokkal rendelkező régióban szerezzen tapasztalatokat a digitális átállás támogatási folyamatáról, és az országos váltásra felkészülve gyakorlatban modellezze az állami szerepvállalás megvalósítását.

Azóta történt

Előzmények