NMHH: mindenkinek rossz az árverés érvénytelenítése

Amint arról beszámoltunk, tegnapi ítéletében a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által januárban lefolytatott 900 MHz-es frekvenciaaukció eredményét. A bíróság szerint a szakhatóság az árverés lebonyolítása során súlyos eljárási szabálytalanságokat vétett, emiatt az eljárást lezáró határozatot hatályon kívül helyezték. A másodfokon meghozott jogerős döntés – melynek felülvizsgálata a Kúriától kérhető – a negyedik mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. pályafutásának hirtelen végét jelenti, és azt, hogy az aukción ugyancsak nyertes három hazai operátornak is vissza kell adnia a megszerzett és némelyikük által már használatba vett blokkokat.

Az ítéletre az NMHH tegnap közleményben reagált. E szerint a hatóság „sajnálja, hogy a három nagy mobilcég indítványára született bírósági döntés következtében a közeljövőben jelentős akadályokba ütközhet egy nemzeti tulajdonban lévő negyedik mobilszolgáltató piacra lépése.” Egy új szereplő megjelenése ugyanis a fogyasztók javát szolgálná, elősegítené a korszerű technológiák gyorsabb terjedését és hozzájárulna az árak csökkenéséhez. A döntés így a felhasználóknak is előnytelen, mert e várható előnyökről le kell mondaniuk, „vagyis hátrányba kerülnek más európai országok előfizetőihez képest.”

A közlemény rámutat: a pert kezdeményező már működő hazai szolgáltatók is rosszul járnak, „hiszen a 900 MHz-es tenderen elnyert frekvenciacsomagjaikat vissza kell adniuk, aminek következtében már működő szolgáltatásokat kell leállítaniuk.”

Azt, hogy a hatóság hogyan tesz eleget a döntésnek, a közlemény nem tartalmazza. A kommüniké így zárul: „Az NMHH a kialakult helyzet ellenére továbbra is nyitott minden olyan együttműködésre és kezdeményezésre, ami a hazai előfizetők javát szolgálja, és a magyar telekommunikációs piac egészséges versenypiaci fejlődését segíti elő.”

Azóta történt

Előzmények