Egyelőre reszeltek a negyedik mobilszolgáltatónak

A Fővárosi Törvényszék ma kihirdetett másodfokú ítéletében hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által januárban lefolytatott frekvenciaaukciót lezáró határozatot, amivel végképp bizonytalanná vált a negyedik mobilszolgáltató sorsa. A döntés fájóan érintheti a már meglévő operátorokat is, főképp a Vodafone-t, mely az árverésen elnyert sávot felhasználva terjesztette ki látványosan országos 3G-lefedettségét.

Amint az ismert, a 900 MHz-es árverésen az új szereplő piacra lépéséhez szükséges blokkokat egy állami vállalatokból álló konzorcium, a Magyar Posta, az MFB Invest és a Magyar Villamos Művek (MVM) triója szerezte meg. Az általuk azóta MPVI Mobil Zrt. néven e célra megalapított társaság egyelőre a mobilszolgáltatói tevékenység megkezdéséhez szükséges előkészületek megtételéig jutott. Az Index éppen egy ma publikált cikkében számolt be arról, hogy egy finn cég közel 70 millió forintért dolgozta ki a vállalat üzleti stratégiáját, amelyben az áll, hogy legalább 1,4 millió ügyfél megszerzésével és mobilinternetes fókusszal tudna nyereségesen működni. Az IT café úgy tudja, hogy az elmúlt hónapokban az MPVI többek között a Vodafone-tól is csábított el felső- és középvezetőket.

Nem hagyták annyiban

Miközben az állami mobilcég a stratégiai és szervezeti építkezéssel foglalkozott, nem lehetett biztos abban, hogy a tervek szerint meg tudja kezdeni a működését. Az aukció eredményét ugyanis a már működő, egyébként szintén győztes – az elnyert 900 MHz-es frekvenciablokkokért összesen 33 milliárd forintot kifizető – szolgáltatók megtámadták. Az NMHH az első fellebbezéseket március közepén elutasította, így jogerőssé vált az állami konzorcium győzelme, de a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone éltek a további jogorvoslat lehetőségével, és a Fővárosi Törvényszékhez, illetve a Fővárosi Bírósághoz fordultak.

A cégek egyrészt azt kifogásolták, hogy az állami konzorcium úgy szerezte meg a negyedik mobilszolgáltató számára szükséges blokkokat, hogy az eljárás meghirdetésekor hatályos jogszabályok még kizárták az állami irányítás alatt álló vállalkozások részvételét. Másrészt vitatták azt is, ahogy a hatóság előírta: az új szereplővel kötelező roamingszerződést kötniük, azaz annak rendelkezésére bocsátani saját mobilhálózatukat.

A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú ítéletében elutasította a meglévő operátorok panaszát, másodfokon azonban helyt adott mindkét kifogásnak, és teljes egészében hatályon kívül helyezte a frekvencia-árverést lezáró végzést. Amint a döntésről elsőként beszámoló Nol.hu írja: a bíróság szerint az NMHH súlyos eljárási szabálytalanságokat követett el az aukció során, többek között az érvényes kormányrendelet szerint nem is vehette volna nyilvántartásba jelentkezőként az állami konzorciumot. A hatóság szerint a nemzeti roamingszerződés kötelező előírása sem felelt meg a törvényi feltételeknek.

Hogyan tovább?

Az, hogy az árverés eredményét lezáró végzés hatályon kívül helyezése a gyakorlatban mit jelent majd, egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy a negyedik, állami mobilszolgáltató jó ideig nem fog tudni elindulni, ha egyáltalán el tud majd indulni. Az MPVI szóvivője a Nol.hu-nak csupán annyit mondott: egyelőre elemzik a határozatot, és mérlegelni fogják a lehetőségeiket. Mivel az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs, de a felülvizsgálata kérhető a Kúriától.

A lap esélylatolgatása szerint az NMHH előtt két lehetőség áll: a hatóság dönthet az eredeti állapot visszaállítása és esetlegesen egy új árverés kiírása mellett, vagy – mivel nem magát az eljárást, hanem csak az azt lezáró határozatot semmisítették meg – az érvényes ajánlatok alapján új határozatot is hozhat, értelemszerűen az állami szereplő licitjének figyelembevétele nélkül. A már működő mobilszolgáltatóknak nyilvánvalóan ez utóbbi lenne előnyösebb, hiszen több blokkhoz juthatnának a 900 MHz-es sávban, és azokat hamarabb használatba vehetnék. A Vodafone – mely az árverésen elnyert frekvenciákra építve bővítette 99 százalékosra országos 3G-lefedettségét – rövid távon szintén a döntés kárvallottja lehet.

Azóta történt

Előzmények