Csúszik a negyedik mobilszolgáltató indulása

Nem született újabb határozat abban a perben, melyet a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország indított a 900 MHz-es frekvenciaaukció eredménye ellen. A Népszabadság és a HWSW információi szerint a Fővárosi Bíróság nem döntött a két héttel ezelőtti ideiglenes rendelkezés felfüggesztéséről, így az változatlanul érvényben marad. A nyári ítélkezési szünet miatt változás leghamarabb szeptemberben várható az ügyben.

Amint azt megírtuk, a Fővárosi Bíróság június végén megtiltotta a nyertesként kihirdetett konzorcium által megalapított MPVI Mobil Zrt.-nek, hogy a frekvencia-árverést lezáró határozatból eredő jogait gyakorolja „mindaddig, amíg a felperes mobilszolgáltatók végrehajtás felfüggesztése iránti kérelme jogerősen elbírálásra nem kerül.” A döntés értelmében egyelőre nem veheti használatba az elnyert frekvenciáit és így nem tudja megkezdeni érdemi működését az állami mobilszolgáltató.

A frekvenciahasználati jogosultság híján biztosra vehető, hogy a Magyar Posta, az MFB Invest és a Magyar Villamos Művek (MVM) triója által alapított MPVI nem fogja tudni tartani a szolgáltatás fejlesztésének megszabott határidőit. Az árverési kiírás szerint a cégnek elsőként roamingszolgáltatói szerződést kellene kötnie a már piacon lévő három szolgáltatóval, hogy azok infrastruktúrájának igénybevételével meg tudja kezdeni a működését, de ezzel egyidejűleg hozzá kell fognia saját hálózatának építéséhez is. Az idei év végéig Budapest meghatározott területén kellene biztosítania lefedettséget, 2014 végéig pedig ezt ki kell terjesztenie minden, legalább 30 000 fő lakost elérő település közigazgatási területére. A halasztó intézkedés miatt azonban várhatóan nem tud majd egyik kötelezettsége ügyében sem lépni érdemben.

A cég a HWSW-nek küldött válaszában elismerte, hogy a helyzet átmeneti bizonytalanságot szül a mobilpiacon. Ezért is várják a végleges döntés mielőbbi megszületését, miközben továbbra is bíznak abban, hogy tartani tudják a megszabott határidőket.

Azóta történt

Előzmények