Veszteségbe húzta a Wii U a Nintendót

Mindössze 300 ezer Wii U-t tudott eladni a Nintendo a szeptemberrel lezáruló három hónapos időszak alatt, így a japán vállalat jelenleg valahol 3,9 milliós Wii U felhasználói bázist tudhat magáénak. Az üzleti év első három hónapjához (április-június) képest ez ugyan jelentős, 87,5 százalékos növekedés, de még mindig messze van attól, hogy a Nintendo sikerként könyvelhesse el – különösen annak fényében, hogy 2014 március végéig összesen 9 millió konzol eladásával számolnak, mely cél eléréséhez a pénzügyi év második felében átlag havi 650-700 ezer darab Wii U-t kéne értékesíteniük.

Az eddigi eredmények tükrében ez akkor is merész előrejelzésnek tűnik, ha a következő hónapokban több régóta várt Nintendo-exkluzív játék (Wii Party U, Super Mario 3D World) is érkezik, valamint Wii Fit U esetében a cég speciális free to play promóciót is bevezet, azaz a játékot egy hónapig ingyenesen ki lehet majd próbálni. A karácsonyi időszakban jelenik meg a Microsoft Xbox One és a Sony PlayStation 4 is, ami jelentősen csökkentheti az érdeklődést és a keresletet a Wii U iránt, továbbá azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Nintendo konzolja botrányosan gyengén szerepel például a 2005 óta piacon levő Xbox 360-hoz viszonyítva, amiből a Microsoft szerint a legutóbbi negyedévben 1,2 millió fogyott.

A Nintendo 1,17 milliárd dolláros (115 milliárd jen) árbevétel mellett 187 millió dollár (18,4 milliárd jen) üzemi veszteséggel zárta a negyedévet, amivel gyakorlatilag nullázta a korábbi negyedévben befolyt nyereséget. A 3DS kézikonzol eladásai éves szinten 20 százalékot csökkentek, viszont a platformra készülő játékokból az egy évvel ezelőttihez képest 40 százalékkal több fogyott, köszönhetően például az Animal Crossing: New Leaf amerikai és európai megjelenésének.

A vállalat jelentésében azt is megjegyzi, hogy a tovább szeretné emelni a digitális értékesítés arányát a Wii U és 3DS játékok esetében, valamint a konzolok gyártási költségét is csökkentené.

Azóta történt

  • Már hegyekben áll a PS4 az Amazon raktárában

    Az elektronikus kereskedelmi óriáshoz megérkeztek az első szállítmányok, a vállalat pedig gyorsan közzé is tett egy képet a raktári csendéletről.

  • Nyereség helyett tetemes veszteséggel zárhatja az évet a Nintendo

    A japán vállalat jelentősen módosította korábbi előrejelzését, a vártnál gyengébb eredmény főleg a Wii U sikertelenségének köszönhető, de 3DS sem fogyott túl jól.

Előzmények