Egymillió PlayStation 4 kelt el az első napon

Soha nem indult még akkora lendülettel egy új konzol, mint a Sony által múlt hét pénteken piacra dobott PlayStation 4. A japán vállalat tegnap közleményben jelentette be, hogy már az első 24 órában egymillió darabot adtak el belőle, pedig jelenleg még csak az Egyesült Államokban és Kanadában kapható – a következő ütemben, november 29-től dél-amerikai és európai játékosok is megvásárolhatják, Japánba viszont csak valamikor 2014 első hónapjaiban érkezik.

A PS4 kiugró sikerét jól mutatja, hogy a PlayStation 3-ból a megjelenést követő első hónapban alig 200 ezer fogyott, az Xbox 360-ból 370 ezer, és még a nagyon sikeresnek számító Nintendo Wii-ből is csak közel félmillió. Az is beszédes, hogy a mostani eredmény jobb, mint a világ legnagyobb számban eladott konzoljának számító, és eddigi rekordtartó PlayStation 2 esetében elért 600 ezer darabos eladás a japán megjelenés első napján. A Sony továbbra is nagyon erős keresletre számít, és elemzők szerint előfordulhat, hogy a PS4-ből mindössze másfél hónap alatt több fogy majd, mint az Észak-Amerikában pont ma egy éve megjelent Wii U-ból, ami most 3,9 millió körül jár. A Nintendo konzolja a november 22-től kapható Xbox One személyében pedig további nagyon erős konkurenciát kap a nyakába az eladások hagyományosan nagy részét kitevő ünnepi szezonra.

Persze, mint minden ekkora méretű termékindításkor, itt is adódnak problémák a konzolok egy részével, de ne felejtsük, hogy manapság a közösségi médiának, a blogoknak és a minden negatív hírre azonnal ugró lapoknak köszönhetően egy ipari léptékben viszonylag kis mennyiség – a Sony szerint a hibás gépek aránya 0,4 százalékra tehető – is komoly visszhangot verhet. A vállalat természetesen megígérte, hogy az összes hibás gépet megvizsgálják, valamint továbbra is nagyon odafigyelnek a visszajelzésekre.

A konzollal debütáló játékok nem arattak osztatlan sikert, a PS4-exkluzív Knack meglehetősen gyenge értékeléseket kapott sablonos és egyhangú játékmenete miatt, a húzócímnek számító Killzone: Shadow Fall pedig szintén a története és a játékmechanika miatt zsebelt be elég sok negatív kritikát. A konzolról megjelent tesztek átböngészéséből egyelőre az a következtetés vonható le, hogy a gép és a kezelőfelület jól sikerült, de játékok szempontjából nem áll fényesen az új platform. Ez azonban a legtöbb eddigi konzol esetében így volt, a Sony pedig megígérte, hogy a PS4-re életciklusa korai szakaszában is sokkal több és jobb játék érkezik majd, mint elődjére.

A Sony ötmillió PlayStation 4 eladásával tervez a jövő március végéig tartó pénzügyi év hátralevő részében.

Magyarországon december 13-ától lehet megvásárolni a PS4-et, alapkiszerelésben (játék nélkül, egy kontrollerrel) 127 990 forintért, egy játékkal pedig 140 990 forintért. Az Xbox One a Microsoft által eddig közölt információk szerint idén csak 13 országban fog elrajtolni, de a konzolt néhány magyar konzolboltban 150 000 forint körüli áron már elő lehet rendelni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények