Eurómilliárdokkal vonzza a chipgyártókat Németország

14 milliárd eurós támogatással vonzaná a chipgyártókat a német kormány, amely szerint nagy probléma a félvezetőhiány.

Robert Habeck német gazdasági miniszter a napokban arról beszélt, hogy igen komoly probléma az, hogy nincs elég félvezető, pedig azt mindenben használják az okostelefonoktól kezdve az autókig.

A német kormány ezért 14 milliárd eurónyi támogatással szeretné bevonzani a chipgyártókat a régiójába. Habeck szerint ez jelentős összeg.

Az Európai Bizottság még februárban vázolta a terveit arra vonatkozóan, hogy élénkítse az EU-ban a chipgyártást a hatalmas kereslet miatt. A törvényjavaslatok könnyítenék az állami támogatások nyújtását a chipgyárak számára, többek között.

Az amerikai Intel még márciusban jelentette be, hogy a németországi Magdeburgot választotta egy 17 milliárd eurós chipgyártó komplexum megépítésének helyéül, a projekt kapcsán már akkor eurómilliárdos állami segítséget emlegettek. Az Intel kapcsán pedig további német beruházásokat, de állítólag olasz üzemek építéséért is nagy a lobbi politikai oldalról.

Habeck szerint egyébként hamarosan újabb olyan bejelentésekre készülhetünk, mint a magdeburgi gyár – ugyanakkor a németországi cégek továbbra is a máshol működő cégek alkatrészeire lesznek utalva (lásd például: akkumulátorok). Habeck szerint fontos, hogy saját stratégiát hozzanak létre a nyersanyagok biztosítására.

Azóta történt

Előzmények