Tovább drágulnak a chipek: árakat emel a Samsung, a Micron is trükközik

A chipek bérgyártásában 20 százalékos áremelésekre számíthatnak a Samsung ügyfelei, a Micron új árazási modellel kísérletezik.

Régóta nem titok, hogy a piacon nem chiphiány van, hanem chipválság: a chipgyártók a nagy bővítések ellenére sem bírnak az elképesztő kereslettel, ami folyamatos áremelésekhez vezetett (ezeken pedig csak rontottak az ellátási nehézségek, a lezárások vagy éppen az infláció, geopolitikai feszültségek).

A napokban a Micron bejelentette, hogy új árazási modellel kísérletezik a chipszektorban, szeretné ugyanis a meredek áringadozásokat stabilizálni. A cég 10 legnagyobb ügyfele már belement az új modellbe, ami egy 3 éves megállapodás keretében évi több mint 500 millió dollárt hoz a chipgyártónak. A modell egyelőre kísérleti, a hosszú távú megállapodásokat viszont most nem csak mennyiség, hanem ár alapján is kötötték. Azt elismerték, hogy az egyik fél minden esetben pórul jár majd egy ilyen megállapodásnál az árazás miatt – a Micron viszont nem enged a haszonkulcsából.

Jelentősen emeli árait a Samsung is

Jelentős áremelésekre készül a chipek bérgyártása terén a Samsung is, a Bloomberg szerint akár 20 százalékos áremelést is tapasztalhatnak a cég ügyfelei idén. A jelentések szerint az áremelések a teljes iparágban jellemzőek, ugyanis mindenki fedezni akarja a növekvő alapanyag- és logisztikai költségeket. Állítólag a régebbi chipek gyártása még jobban drágul, mint az újaké. A Samsung egyes partnerekkel már megállapodott az emelésekről.

A TSMC előrejelzései szerint pedig 37 százalékkal nőnek a cég eladási, a chipkapacitása nagyon szűkös az óriásnak, mindez pedig lehetővé teszi a chipgyártók számára, hogy erősen prémium árazással működjenek.

Azóta történt

Előzmények