Chipválság, nem chiphiány: rekordokat döntöttek a chipek eladásai

A tavalyi 26,2 százalékos emelkedés után idén további 8,8 százalékos növekedés várható, továbbá agresszív gyárépítésekről is beszélnek.

Több alkalommal is kitértünk már arra, hogy valójában sosem volt globális chiphány, globális chipválság a meghökkentő túlkereslet miatt azonban igen. Mivel ez tovább folytatódik, a szakértők chipbuborékra számítanak, az ágazat azonban biztos benne, tudják kezelni a helyzetet.

A Semiconductor Industry Association legutóbbi jelentése szerint a globális chipeladások 2021-ben minden rekordot megdöntve elérték az évi 555,9 milliárd dollárt – ez éves szinten 26,2 százalékos növekedést jelez. 2018 után ez volt az első év, amikor több mint 1000 milliárd chipet adtak el (konkrétan 1150 milliárdot, a növekedés nagyját az autóipar generálta). A legnagyobb félvezetőpiac Kína, 2021-ben 192,5 milliárd dollárnyi eladást generált. 2022-re további 8,8 százalékos növekedést várnak, folyamatos gyárépítésekkel a kapacitásbővítésekhez.

Bár a TSMC, a Samsung és az Intel hármasa önmagában dollártízmilliárdokat fordít újabb gyárak építésére, a szakértők szerint a világjárvány indította digitalizációs trend nem áll meg, sőt, még magasabb fokozatra kapcsol, ami tovább emeli a keresletet. Éppen emiatt az ágazat nagyon-nagyon agresszív gyárépítéseket tervez.

Azóta történt

Előzmények