Szélenergiával mérsékelnék az energiaigényes 5G költségeit

A növekvő energiaárak miatt vált igen fontossá az Ericsson és a Deutsche Telekom projektje, hogy szélenergiával szolgálják ki az energiaigényes 5G-t.

Az Ericsson és a Deutsche Telekom együttműködése révén el szeretnék érni a felek, hogy szélenergiával (és napenergiával) szolgáljanak ki energiaigényes 5G-s rendszereket Németországban. Mindez különösen fontossá vált az emelkedő energiaárak tükrében.

A magas költségek csak még tovább emelkednek a jóslatok szerint, az energiaigényes cégek pedig szeretnének megbízható, alacsony karbonkibocsátású energiát lekötni. A telekomcégek éves szinten 872 milliárd dollárt öntenek az 5G-s hálózatokba az évtized során, ezért különösen motiváltak a költségcsökkentésekre – állítja a Morgan Stanley.

Az Ericsson szerint az ő szektoruk energiaköltségei éves szinten a 30 milliárd dollárt is elérik.

Mi történik, ha nincs szél és a napenergia sem elég? Centralizált, fosszilis energiahordozókból szolgálják ki az eszközöket, a hő hálózatok keresztül. Ezt a megoldást akkor is választhatják, ha épp alacsonyabb a hálózati igény, és így a költségek.

A McKinsey szerint a telekomcégek működésre fordított költségeinek 5 százalékát tették ki eddig az energiaárak, de az arány megemelkedik majd az 5G terjedésével.

Azóta történt

Előzmények