Négymilliárdos óriáskötés a privatizáció előtt

Szerdán ugyan mégsem döntött a kormány az Antenna Hungária privatizációjáról – hírek szerint ez a Gyurcsány-kabinet megalakulása utáni első ülésen várható –, tegnap mégis megugrott a papír árfolyama. A teljes közkézhányad csaknem fele megfordult, a Forrás egymillió Antennája 3920 forintért cserélt gazdát vagy kötötték át.

Az Antenna Hungária privatizációjáról az új kormány dönt majd – mondta a Napi Gazdaság kérdésére a kormányszóvivő a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón. Így már október első felében pont kerülhet a műsorszóró évek óta húzódó magánosítására. Az időpont közelségét az is alátámasztja, hogy az elmúlt két hétben az ÁPV Rt. részéről többször is elhangzott: lényegében már a kormány előtt van a döntés. Információink szerint mostanra a menetrend is biztossá vált: a gazdasági kabinet e heti ülésén tárgyalta a kérdést, ahol a szakmai befektetőnek történő 73,71 százalékos állami részesedés eladása kapott támogatást. (További 2 százalékot a Forrás ad el egy korábbi megállapodás alapján, így a vevő a részvények több mint háromnegyedét veheti meg.)

Ha ez a koncepció valósulna meg, az azzal is járna, hogy az új nagytulajdonosnak nyilvános vételi ajánlatott kell tennie a közkézen lévő részvényekre. Ennek árfolyama a tőkepiaci törvény alapján a tulajdonszerzést megelőző 180 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár, illetve a részesedés vételára közül a magasabb kell, hogy legyen. Az utóbbit a szakértők mindenképpen a jelenlegi tőzsdei árszint fölé várják, amely még a keddi 3685 forintos éves árfolyamcsúcsot követő korrekció után is 3400-3500 forint között mozgott tegnap. Sőt, az elemzők némelyike nem tartja kizártnak, hogy akár 4 ezer forint felett talál majd gazdára az állami részvénycsomag.

Tizenegy százalékos árfolyam-emelkedést produkált tegnap az Antenna Hungária, ráadásul nemcsak az árfolyam ért el éves csúcsot (a 3920 forintos napi maximum után a zárásban 3800 forintot), de az 1 millió 390 ezer darabos napi forgalom (5,4 milliárd forintért) is abszolút rekordnak számít. A napi forgalom háromnegyede egy – a tőzsdén Antennából még soha nem látott – egymillió darabos tételnek volt köszönhető: ez 3920 forintos árfolyamon a Cashline önkötése keretében fordult meg a parketten. Brókerek biztosra veszik, hogy a 3,9 milliárd forintot érő tétel a Forrásé (a kárpótlási jegyes portfólió-társaságot másfél évvel ezelőtt tíz százaléknyi, 1,187 milliónyi Antennával stafírozta ki az ÁPV), csak arról oszlanak meg a vélemények, hogy a Forrás eladta vagy csupán átkötötte a tételt. (Megfigyelők az utóbbit azért valószínűbbnek tartják.)

Mint ismeretes, a Forrás már tavaly megállapodott az ÁPV-vel arról, hogy a vagyonkezelő 73,4 százalékos pakettjét egy majdnem 2 százalékos csomaggal kiegészíti – hogy a vevő, ha akar, tudjon 75 százalékot is venni –, így érthető, hogy miért nem tíz százalék volt a tegnapi csomagban. Az óriáskötés ugyan 3800 forint fölé lökte a kurzust, de a jelek szerint a többi papírt – ha volt egyáltalán – nem a rejtélyes nagyvevő vitte haza.

Az AH privatizációjának közelségére utal, hogy több forrás is megerősítette a tegnapi hírt: a gazdasági kabinet keddi ülése letette a voksot a szakmai befektetőnek való minél gyorsabb eladás mellett. A kormánydöntés az új kabinet megalakulását követő ülésen várható.

Mint ismeretes, az AH privatizációján több nemzetközi távközlési cég is versenybe szállt, közülük a sajtó eddig a portugál TDF-et, a spanyol Retevisont és az Austral Telecomot nevesítette.

Azóta történt

Előzmények