Gyanús momentumok a műholdas adatszórási tender körül

Hamarosan indul az informatikai és az oktatási tárca közös projektje, a középiskolai műholdas adatszórási program. Az Index.hu szerint azonban nem minden tiszta a közbeszerzési pályázat körül.

Az Antenna Hungária (AH) tavaly ősszel vált meg a Teledatacast (TDC) Kft.-ben meglévő 51,12 százalékos pakettjétől; a vevő a TDC menedzsmentje és Homonnay Géza üzletember volt. Bár a 2003 júniusában megjelent Antenna Magazinban még forradalmi újításként harangozták be a TDC műholdas adatszórási rendszerét, a "profiltisztítás" után az Antenna Hungária már úgy nyilatkozott: a cég 300 millió forinttal tartozott, s a további veszteségek elkerülése végett kellett megválni a TDC-től. A vételár nem ismert, de a cégbírósági adatok alapján hatvanmillió forintra tehető – írta az Index.

A közös pont Homonnay Géza és az Antenna Hungária között a Fornax informatikai Rt. volt, ahol Homonnay igazgatósági és felügyelőbizottsági tag volt, akárcsak az AH jelenlegi igazgatósági elnöke, Lévay Örs. Lévay határozottan tagadta, hogy ismerettségüknek lenne köze a TDC privatizációs pályázat kimeneteléhez. A tranzakció után egy hónappal hirdette meg az informatikai tárca az oktatásival közös pályázatukat, mely az elsősorban hátrányos helyzetű középiskoláknak szolgáltatna műholdról különféle adatokat, illetve szélessávú internetelérést.

A pályázatra három társaság jelentkezett: a hatszázmillió forintos ajánlatával nyertes Teledatacast, illetve a Banknet Kft. és a GTS Datanet Kft. A pályázaton nem a legkisebb ár döntött, hanem több, esetnként vitatható szempont mérlegelése és osztályozása után egy bonyolult pontozási eljárás nyomán alakult ki a végső sorrend. Az eredményt a százmillió forinttal alacsonyabb ajánlatot tevő Banknet Kft. több ponton meg is támadta, ám a közbeszerzési döntőbizottság csak kisebb hibákat talált, így mindössze egymillió forintra büntette az IHM-et.

Azóta történt

Előzmények