Továbbra sem érthető, mit csinál Elon Musk a Twitternél

Az új vezető egyre inkább elszabadult hajóágyúként közlekedik a cégben.

A helyzet kaotikusságára jellemző, hogy a megszokott hivatalos csatornák gyakorlatilag nem működnek, így („stílusosan”) Twitter-üzenetekből, illetve kiszivárogtatott belső információkból lehet találgatni.

A vasárnap egy, az elmúlt napok történéseire igencsak hajazó újabb sztorit hozott. Az történt ugyanis, hogy Eric Frohnhoefer szoftvermérnök nyilvános vitát kezdményezett egy, az Androidot érintő szakmai kérdésről (miért lassú az app). Ez már önmagában szokatlan, hiszen a belső szakmai fejlesztési kérdések általában valóban belső ügyek.

Ezek után Elon Musk (feltehetően, hiszen ebben a helyzetben semmi sem biztos) kirúgta Eric Frohnhoefert – legalábbis Musk ezt írta.

Az egész ügy elég zavaros, de kb. a következő történt. Musk nyilvánosan bocsánatot kért amiatt, hogy a Twitter Android alkalmazása lassú, egyben határozottan és hozzáértően meg is jelölte a hiba okát, ugyanis szerinte „rosszul kötegelt” a távoli hívások eljárás (RPC), ezer fölösleges hívást hajt végre.

A fejlesztésért felelős Frohnhoefernél ezt kiverte a biztosítékot, és maga is nyilvánosan válaszolt a vezetőnek, és elmondta, hogy hat év Twitteres szakmai múlttal a háta mögött mondja, hogy ez az állítás valótlan.

Musk erre láthatóan felhúzta magát, és számonkérte Frohnhoeferen, hogy akkor mi a helyes szám, és miért nem javította az említett hibát.

Frohnhoefer erre részletes szakmai választ adott, amelyben kifejti, hogy a Twitter eleve nem használja az RPC technológiát, és a lassúságnak más okai vannak – ki is fejti ezeket, melyek lényege, hogy az elmúlt években számtalan szükséges szoftveres átalakítás elmaradt, ezért van rottyon a rendszer. Ezek után azt is elmondja, hogy nem érti, ezt Musk miért viszi a nyilvánosság elé, amikor ez belső céges fejlesztési kérdés – de ha már ő így, akkor a mérnök is így.

Erre jött Musk válasza, hogy kirúgta Frohnhofert, aki ezt meg is erősítette.

A hab a tortán, hogy nem sokkal később Elon Musk bejelentette, hogy „túl sok” felesleges mikroalkalmazás fut a Twitteren, az ötödük elég lenne, ezért nagy részüket kikapcsolják – erre az történt, hogy a kétfaktoros azonosítást használók – ha már kiléptek – nem tudtak visszajelentkezni.

Azóta történt

Előzmények