Az EU-t is aggasztják a twitteres kirúgások

Az új EU-s jogszabályok közeledtével ez különösen aggasztó Didier Reynders jogérvényesülési biztos szerint.

A tech szektorban általános trend a leépítés, ez alól a nagyok sem kivételek – a Twitternél pedig Elon Musk még nagyobb port kavar, a változások és fordulatok továbbra is napi többször előfordulnak.

A Twitter a változtatások részeként többek között a brüsszeli irodáját is bezárja (az EB-vel kapcsolatot tartó dolgozókat is elküldte), rengeteg dolgozót (a munkaerő felét, úgy 3700 embert) küld el, sok (eddig több mint 1000) pedig önként távozik, a top vezetőkkel együtt. Didier Reynders, az EU jogérvényesülési biztosa szerint ez különösen aggasztó annak fényében, hogy az új EU-s jogszabályok keretében együtt kellene működjön a cég az illegális online tartalmak elleni harcban.

Reynders Dublinban találkozott a cég képviselőitől, magyarázatot is kért a vállalattól. Az megerősítette, hogy elkötelezett az EU-val való együttműködésben. Reynders erre válaszul konkrét intézkedéseket kért, és komolyabb fellépést követelt.

A DSA miatt 2024. februárjától az online platformokra nagyobb felelősség hárul az illegális tartalmak moderálásában, ellenkező esetben éves, globális árbevételük 6 százalékára büntethetik őket.

Azóta történt

Előzmények