Mozilla: játsszunk a weben!

A Mozilla Labs a héten egy olyan kezdeményezést indított el, amelynek célja a nyílt webes szabványokon alapuló, böngészőben játszható játékok fejlesztésének ösztönzése. A szimpla, de beszédes Mozilla Labs: Gaming elnevezésű projekt „platformot és eszközöket” biztosít majd a fejlesztéshez.

„A modern nyílt webes technológiákkal olyan komplett technológiai eszköztár vált elérhetővé (ilyen a HTML5 video és audio, a WebGL, az érintésvezérlés, az eszközök orientációja, a geolocation és a gyors JavaScript-motorok), melyek lehetőséget adnak komplex (és nem annyira komplex) webes játékok fejlesztésére” – írja a kezdeményezést bejelentő blogban Pascal Finette, a Mozilla Labs vezetője. Mivel e nyílt technológiákat egyre több böngésző támogatja, „megérett az idő a platform népszerűsítésére”.

A böngészőben játszható játékokat ma jellemzően olyan zárt platformokra írják, mint amilyen az Adobe Flash, a Microsoft Silverlight vagy a Unity. Ezek azonban nem feltétlenül támogatottak minden internetképes eszközön, például mobiltelefonokon.

Hogy lendületet adjon a projektnek, a Mozilla egy játékfejlesztői versenyt hirdet: a szeptember végén induló Game On 2010-re bárki nevezhet majd.

Azóta történt

Előzmények