Újabb részletek a Mozilla alkalmazásboltjáról

A Mozilla Labs hivatalos blogjában tegnap újabb részleteket árult el a hamarosan érkező platformról, az Open Web Applicationsről, melynek weboldalán találhatóak meg az újdonságok.

A koncepciót idén májusban jelentették be, azóta folynak a tervezési munkálatok. A nyílt forrásra építő webáruház alapelveit is már korábban ismertették: nyílt technológiák használata (HTML5, CSS, JavaScript stb.), interoperabilitás, hordozhatóság, bármely böngészőn és eszközön elérhető fejlesztések, átlátható, az egyenlőséget biztosító keretek, a weboldalon csak minimális mértékben rögzítik a felhasználók adatait, viselkedését – és természetesen a Web Apps nyílt és szabadon hozzáférhető mind a fejlesztőknek, mind a felhasználóknak. Ilyen megoldáson a Google is dolgozik, az ő platformjuk, a Chrome Web Store hamarosan elindul, de – mint a neve is mutatja – az itt fellelhető szoftverek a Chrome böngészőre lesznek optimalizálva, nem úgy, mint a Mozilla terveiben szereplők.

A tegnap közzétett dokumentációval az érdeklődőket és a fejlesztőket kívánják tájékoztatni. A webbolt két fő komponensből áll majd: egy olyan „raktárkészletből” (könyvtárból), ahol a felhasználók böngészhetnek az alkalmazások között, illetve egy dashboardból, melynek feltelepítése után a böngészőből könnyen lehet a kiválasztott alkalmazásokat menedzselni.

A Mozilla modellje abban is eltér a már ismert ilyen típusú online boltoktól (Apple, Android, Blackberry stb.), hogy nem letöltendő és telepítendő, offline is használható programok lesznek benne, hanem egy olyan tárhely lesz a webszervereken, ahol elhelyezik az alkalmazásokat: a felhasználó telepíti ezeket, ha nem ingyenes, fizet érte a fejlesztőnek, majd a dashboardon keresztül (vagy nélküle) használhatja, méghozzá úgy, hogy számtalan beállítási lehetőség közül választhat (például megadhatja, hogy milyen minőségű és mennyiségű információt ad ki magáról). Már ma is számtalan ilyen programot, szolgáltatást használunk, ám a Mozilla projektjének talán legfontosabb eleme azonban épp a dashboard bevezetése: főképp azért, mert egyre több webes szoftverre szorulunk rá nap mint nap, így ezek  könnyű szervezése, áttekintése igen fontos.

dashboard

Az is fontos eleme lesz az Open Web Applicationsnek, hogy a Mozilla csak házigazda akar lenni: szerkesztik az oldalt, biztonságos hozzáférést kínálnak, segítik a felhasználókat az eligazodásban, de ennél többet nem akarnak tenni, és a fentiek esetében is a teljes átláthatóságot ígérik.

Azóta történt

Előzmények