Ősszel érkezik a Chrome webboltja, és többet fizet, mint az Apple

A Google ősszel, egy bejelentés szerint októberben fogja elindítani online alkalmazásboltját, a Chrome Web Store-t, melyről most már fontos részleteket is meg lehet tudni az 1UP.com játékokkal foglalkozó weboldalnak köszönhetően, akik nemrég részt vettek a játékfejlesztők számára Németországban rendezett konferencián, és ott rögzítették a Google munkatársainak előadását.

A már májusban bejelentett webbolt főként a HTML5-re épülő alkalmazások piactere lesz, de a korábbiakhoz képest néhány újdonsággal is megismerkedhettek a résztvevők. A bemutató szerint apróságokban, a felhasználók számára hasznos funkciók kialakításában sokat tanultak az e téren a legsikeresebb példának számító Apple online boltjaitól. Ám ez utóbbihoz képest a Chrome Web Store várhatólag sokkal kedvezőbb pénzügyi feltételeket biztosít a fejlesztőknek: az Apple-lel ellentétben nem a bevétel 30 százalékára tartanak igényt, hanem – egy nem egészen tisztázott értelmű – kezelési költséget („processing fee”) számítanak fel, ami csak 5 százalék.

Chrome Web Store
Forrás: 1UP.com

Az jól látható, hogy a két fő ellenfél – a közösségi oldalon támadó Facebook, valamint a mobilos piacon vezető Apple – kihívásaira adandó Google-válasz egy része ez a szolgáltatás. Ha sikeres lesz a webbbolt, akkor az igazi nagy dobásnak szánt, a szintén az ősszel érkező Chrome OS nagy eséllyel veheti fel a versenyt más operációs rendszerekkel, arról nem is beszélve, hogy a másik gigaprojekt, a Google TV is profitálhat belőle.

Azóta történt

Előzmények