Tesztelhető a hardveresen gyorsított Firefox 4

A Mozilla tegnap kiadta a jó ideje készülő Firefox 4 újabb, ötödik bétáját. Az új tesztverzióba a szokásos hibajavítások mellett ezúttal néhány tényleg jelentős újdonság került: alapértelmezetté vált a GPU-gyorsítás a windowsos kiadásban, illetve megjelent az Audio Data API és a HTTP Strict Transport Security (HSTS) protokoll támogatása. Apróbb változás, hogy Windows Vista és Windows 7 alatt átfazonírozták a Firefox gombot.

Azt már régóta lehet tudni, hogy a Firefox 4 támaszkodni fog a számítógépek grafikus processzorainak (GPU) számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. Ez a lehetőség a tesztverziókban opcionálisan már eddig is elérhető volt, a fejlesztők azonban most úgy érezték, megérett arra, hogy alapértelmezés szerint is aktiválva legyen. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI (Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent.

A gyorsítás ennek megfelelően csak e két operációs rendszer alatt működik, és a Mozilla szerint jelentős gyorsulást hozhat a komplex, animált grafikus tartalmak megjelenítésében. Mivel a GPU-támogatás egyelőre béta-állapotú, előfordulhatnak problémák – figyelmeztet a cég –, ezért a beállítások menüben van mód a hardveres gyorsítás kikapcsolására.

Az Audio Data API arra ad lehetőséget, hogy a böngészőben közvetlenül írni és olvasni lehessen a hangfájlok adatait. Hogy ennek milyen gyakorlati haszna van, nem teljesen világos, a lelkes fejlesztők is csak egyetlen példát hoznak: a hangok vizuális ábrázolását (lásd a beágyazott videót). Az új HSTS-protokoll javíthatja a böngészés biztonságát. Arra ad lehetőséget, hogy egyes szerverek – például banki oldalak – jelezzék a böngészőnek, hogy kizárólag biztonságos kapcsolaton keresztül érhetők el. Erre az információra a Firefox emlékezni fog, és az adott kiszolgálóval (adott esetben beleértve az aldoméneket is) csak HTTPS-en hajlandó kommunikálni, amivel ki tudja védeni az esetleges man-in-the-middle támadásokat (részletek angolul itt).

A Firefox 4 ötödik bétája letölthető Windows, Mac OS és Linux operációs rendszerekre – magyar nyelvű változatban is – a Mozilla weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények