Új esztendő, új Firefox

A Firefox legújabb stabil verziójában jobb teljesítményre számíthatnak a gyengébb gépek tulajdonosai és a Linux-felhasználók, és megjelent a beépített FLAC támogatás.

A 2017. január 24-én megjelent Firefox verzió natívan támogatja a FLAC (Free Lossless Audio Codec) veszteségmentes hangtömörítési formátumot, amely a legnépszerűbb és a legjobb hatásfokkal bíró szabad szoftveres eszköz a piacon. Újdonságként jelent meg továbbá a WebGL 2 támogatása, amely a webes háromdimenziós megjelenítés új, egységes API-ja, az OpenGL webes testvére. Jelenleg csak a Firefox, a Chrome és ennek Blink motoron alapuló testvére, az új Opera támogatja, de egy éven belül az összes modern böngészőben számíthatunk a támogatására. A jelenleg használt böngésző itt ellenőrizhető. Néhány WebGL 2 demó megtekintése.

További újdonságok

  • figyelmeztetés megjelenítése, ha a bejelentkezési oldal nem használ titkosítást
  • gyorsabb lapváltás az E10s-et használóknál
  • szinkronizálás megbízhatóságának javítása
  • jelszavak mentésének felajánlása akkor is, ha a „SUBMIT” esemény nélküli űrlapokban is
  • javított videóteljesítmény a GPU-t nem használó helyzetek esetén:
    • kisebb CPU-használat
    • jobb teljes képernyős élmény
  • a nagyítás mértékének kijelzése az intelligens címsorban, ha az eltér az alapértelmezettől. Az alapértelmezett nagyítás visszaállítható a százalékot jelző gombra kattintva
  • jelszavak megtekintésének lehetősége elmentés előtt

Közös újdonságok

SKIA használata Linuxon és Androidon a weboldalak tartalmának generálásakor

A SKIA egy rajzolásra szánt grafikus multiplatformos programkönyvtár, amelyet számos projekt használ. A Firefox egy ideje már – Linux-alapú rendszereken kívül – használja ezt a grafikus könyvtárat, amely a Cairo nevű hasonló programkönyvtárat váltotta le több projektben, többek között SKIA teljesít szolgálatot a következő projektekben: Google Chrome, Chrome OS, Chromium OS. A SKIA többféle backenddel rendelkezik, kezdve a CPU-n dolgozó megoldástól az OpenGL segítségével GPU-n futó megoldásokig. A SKIA a Google által 2005 felvásárolt SKIA Inc. terméke. A Google a SKIA-t ezután tette BSD licenc alatt szabad szoftverré.

Linux alatt az alábbi beállításokat használom (profilmentést érdemes csinálni ennek beállítása előtt) – about:config oldal:

gfx.canvas.azure.accelerated értéke: true

gfx.content.canvas.backends értéke: skia

gfx.offscreencanvas.enabled értéke: true

layers.acceleration.force-enabled értéke: true

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében található.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

Hirdetés

Szakmai előadások és koncert: így ünnepli 20. születésnapját a RelNet Kft.

PR Az IT-biztonsági, hálózati és menedzsment megoldások integrálására és támogatására szakosodott disztribútor vállalat az évek során példaértékűvé vált RelNet Partnernapon színvonalas szakmai előadásokkal és szórakoztató programokkal várja a vendégeit – akár az IT Café olvasóit - a Normafa Rendezvényházba.

Azóta történt

Előzmények