Nyári mozillás és szabad szoftveres kalandok

Idén nyáron ismét lehetőségünk volt népszerűsíteni a Mozilla projektjeit, valamint számos szabad szoftveres projektet és a biztonságos internetezést.

Idén első alkalommal meghívást kaptunk a székesfehérvári FEZEN Fesztiválra, ahol a szabad szoftvereket, a szabad kultúrát és a biztonságos internetezést népszerűsíthettük. A Mozilla termékei és projektjei mellett a LibreOffice, az OpenStreetMap, a Wikipédia volt a fő téma, de bemutattuk a Linux Mint és a Fedora Linux terjesztéseket is. 2016. augusztus 3. és 7. között volt tehát négy napunk, hogy a fesztiválozókat megismertessük a szabad szoftverek és szabad kultúra világával. Bár az informatika minden fesztiválozó napjaiban beépült, a biztonságos internethasználat azonban nem ennyire általános. Aktivistaként az is egyértelművé vált, hogy a szabad szoftverek ismertsége még ennél is rosszabb helyzetben van. Szerencsére a Firefox ismertsége elég nagy, bár népszerűsége nem töretlen… Ezen keresztül azért a fesztiválozókat meg lehetett ismertetni a LibreOffice, a Linux Mint és a Fedora Linux, illetve más szabad szoftverekkel és a szabad tartalmat előállító OpenStreetMap és Wikipédia projektekkel is.

Mozilla FEZEN
[+]

Az ismeretterjesztés érdekében kvízekkel, kérdésekkel bombáztuk a vendégeket, majd megbeszéltük a kitöltött feladatlapokat és a felmerült kérdéseket. Ennek révén többen érdeklődtek a szabad szoftverek iránt. Reméljük a frissen megismert szabad szoftverek iránti érdeklődésük nem lankadt a négy napos koncertezés után sem.

Képgaléria a találkozóról.

A Civil Soron szomszédunk volt a Fehérvári Heti Betevő csapata is. Mély fájdalommal olvastuk pár nappal később a Facebook oldalukat: „Kedves Támogatóink! Nincsenek szavak, amik leírhatnák fájdalmunkat. Hegedüs László, a mi Hegénk, a Fehérvári Heti Betevő szíve, lelke, motorja csütörtökön itt hagyott bennünket. Osztozunk családja és barátai mély fájdalmában. Gondoljatok rá továbbra is nagy szeretettel, ahogy mi is tesszük!”

Nyugodjon békében! Egy interjú Hegével:

Augusztus utolsó hetében ugyanilyen indíttatásból a napfény városába költöztünk pár napra. A szegedi SZIN fesztivál immáron másodjára fogadott be minket, hogy a szabad szoftvereket és a szabad kultúrát népszerűsíthessük. A négy nap alatt ismét előkerültek a kvízek, a fényképezőgépek, és sok jó beszélgetés kerekedett a kérdéseink nyomán.

Mozilla - SZIN
[+]

A Civil Faluba költözött sátrunkban célunk itt sem volt más, minthogy a Firefoxot és a többi szabad szoftvert mutassuk be a fesztiválozóknak. Szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk és a fesztiválozók is nagyon kíváncsiak voltak. Természetesen a „munkaidő” után volt lehetőség koncertek látogatására is, így nem csak napközben szórakoztunk jól. Reméljük jövőre ismét lesz lehetőségünk népszerűsíteni a szabad szoftvereket.

Képgaléria a találkozóról.

Köszönöm a segítséget Áginak, Klaudiának, Liliánnak, Balázsnak, Szilárdnak, Gergelynek. Ha van bármi ötletetek, hogy hogyan lehetne színesebbé tenni a fesztiválos megjelenéseket, vagy bármi véleményetek van a fesztiválos megjelenésekkel kapcsolatban, akkor azt örömmel várjuk.

Azóta történt

  • Új esztendő, új Firefox

    A Firefox legújabb stabil verziójában jobb teljesítményre számíthatnak a gyengébb gépek tulajdonosai és a Linux-felhasználók, és megjelent a beépített FLAC támogatás.

  • Minden platformon támogatja a WebAssemblyt az új Firefox

    Arról is szól, ha olyan oldalon akarjuk beírni a jelszavunkat, amelyiket nem védi a HTTPS. A Mozilla böngészője többé nem támogatja a NPAPI plugineket.

Előzmények