Fürge rókalábak: Firefox 36

A Firefox frissen megjelent verziójában már teljes HTTP/2 protokolltámogatást kínál a felhasználóknak. A HTTP/2 protokoll nagyobb sebességgel, jobb párhuzamossággal és nagyobb reszponzivitás ígéretével kecsegteti a felhasználókat

HTTP – mindennapjaink része

Bár a felhasználók nagy része tán nem is sejti, hogy nap mint nap használja ezt a technológiát, elég, ha csak a böngésző címsorára pillantunk: ahol láthatjuk a http vagy https kifejezéseket. A HTTP, azaz a Hypertext Transfer Protocol néven illetett eljárásgyűjtemény írja le a szabványos kiszolgáló-böngésző közötti kapcsolat kezelést és adatátvitelt, amelynek révén ez a weboldal is eljut és megjelenik az olvasó monitorán. A protokoll felett bábáskodó Internet Engineering Task Force (IETF) blogbejegyzésben kürtölte világgá, hogy 15 év után nagyobb vérfrissítést, és új főverziószámot kap a HTTP protokoll HTTP/2 néven. A HTTP2/-ről az IT café összefoglaló cikke itt található.

Firefox 36-tal ez a teszt már tökéletes sebességben tesztelhető:

Mozilla Firefox 36 HTTP/2

További fejlesztések

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében találhatóak.

Újdonságok a mobil verzióban

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elérni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird letölthető új verziójában megjelent hibajavítások listája és a közzétett biztonsági hirdetmények.

A régi Mozilla Suite, Netscape Navigator szerelmeseinek a SeaMonkey új verziójára még várni kell, jelenleg a 2.32.1-es aktuális verziója innen érhető el.

Azóta történt

Előzmények

  • Internet of Things fesztivál JavaScripttel, Firefox OS-szel és Jan Jongboommal

    Az internetre kötött kütyük rajongóinak erre a hétre két ingyenes programot is tudunk ajánlani: egy csütörtöki meetupot és egy szombati workshopot.

  • Új év, új Firefox

    Menetrendszerűen jelent meg a Firefox legújabb változata, amely elsősorban a motorháztető alatt hoz újdonságokat.

  • Firefox 34: Helló, édes!

    Az új Firefoxban debütál a plug-in nélküli hang és videóhívási lehetőség, a Firefox Hello. Új keresési stratégia. Letiltották az SSLv3-at, hogy a POODLE támadásoktól megvédjék a felhasználókat .