Újdonságok az idei utolsó Firefoxban

Bővítmények rövid pórázon

Már jó ideje probléma a beépülő bővítményeinek frissen tartása. Ez nem csak a Firefox esetén probléma, így minden böngészőnél keresik a lehetőségét a bővítmények megfelelő kezelésének. Kezdetben a Mozilla a Firefox estén a Check your Plugins oldallal próbálta megkönnyíteni a bővítmények frissen tartását, és a böngésző is jelezte az elavult elemeket. De a felhasználók nem igazán voltak partnerek a frissítések elvégzésében – amelyek elmaradása viszont jelentős biztonsági problémákat vet fel –, és ez így volt szinte valamennyi bővítmény esetében. Pár verzióval ezelőtt a Click to Play funkció – amely csak a ismert biztonsági hibákat tartalmazó bővítménynél aktiválódott – alapértelmezésben ki volt kapcsolva. A friss verzióban már minden bővítményt igénylő beépülő csak kattintásra indul el. Ez alól csak a legújabb Flash-bővítmény kivétel. A weboldalak jogosultságainak kezelésére továbbra is kiváló eszköz az „about:permissions” címen elérhető oldal.

Biztonsága érdekében

További biztonságot növelő eljárások is kerültek az új Firefoxba. Egyrészt a Jelszókezelő már kezeli a scriptek által készített jelszavakat is, másrészt Windowson a Firefox frissítései minden eddiginél simábban, felhasználói interakció nélkül zajlanak, hála a Mozilla Maintenance Service továbbfejlesztésének, amellyel már van joga frissíteni a Firefox telepítési mappájában lévő fájlokat.

Hirdetés

Természetesen ez a kiadás biztonsági frissítéseket is kínál, így ha másért nem, ezért biztosan érdemes telepíteni ezt a verziót.

A Firefox fejlesztőinek továbbfejlesztett CSP implementációjában, amely a böngészőtartalmak (scriptek, stílusfájlok) betöltését kontrollja – a specifikációknak megfelelő új lehetőségek jelentek meg.

Multimédia

A Firefox is elkezdte támogatni a H.264-es formátumú videók lejátszását, így a Windows mellett most már Linuxon is könnyedén lejátszhatók az ilyen formátumú adatfolyamok, amennyiben a szükséges gstreamer pluginek telepítve vannak a rendszerre.

Windows XP-n pedig az MP3 dekódolás támogatása jelent meg újdonságként, amely a későbbi Windows-verziókban már támogatott volt.

A Firefox JPEG képek megjelenítésénél – ha csak önmagában nyitjuk meg a képet – figyelembe veszi az EXIF által rögzített képirány adatokat.

Teljesítményelőny

Bizonyos szerencsétlen VGA-kártya és -driver kombinációk esetén hibásan jelentek meg a szövegek Windows 7 operációs rendszer alatt a KB2670838 frissítés után. Ezt a hibát részben javították, de mindez egyelőre csak megkerülő megoldás, azaz külön kell engedélyezni:

  • keressük fel a „about:config” oldalt
  • hozzuk létre a „layout.paint_rects_separately” kulcsot a megjelenő listán jobb gombbal kattinva, majd az „Új” → „Logikai” lehetőséget kiválasztva
  • állítsuk be a true értéket
  • a javítás teljesítménycsökkenéssel járhat, így ha nincs hiba, nem érdemes bekapcsolni

A Firefox memóriafogyasztását sikerült azzal csökkenteni, hogy a böngésző csak a megjelenített vagy ahhoz nagyon közel lévő képeket tárolja kitömörítve a memóriában. Ezzel a sok képet tartalmazó oldalakon a memóriahasználat akár az eredeti 10%-ra is lecsökkenhet.

Firefox

A mobilos verzió újdonságai

A Firefox androidos verziójában frissült az about:home, azaz a kezdőlap dizánja és az asztali verzió CSP implementációja, valamint a Jelszókezelőt érintő újdonsága is tetten érhető a mobilos kliensben. Teljesítménynövekedést tapasztalhatnak az NVIDIA chippel szerelt készülékek tulajdonosai, és a képek kezeléssel kapcsolatos fejlesztések itt is csökkentik a böngésző memóriaéhségét.

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a megújult Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében találhatóak.

Firefox

Letöltés

A legújabb Firefox, továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak. Teljes változáslista.

A Thunderbird új verziójában megjelent hibajavítások listája.

A SeaMonkey 2.23-as verziója elérhető innen, a kiadási megjegyzéseket pedig itt lehet megtekinteni.

Azóta történt

Előzmények

  • Firefox OS kisokos

    Érdemes áttekinteni a Firefox OS-szel kapcsolatos fejlesztői bemutatókat és cikkeket, amelyeknek hamarosan mindenki hasznát veheti.