A Mozilla elnöke is ellenzi a Google Chrome Frame-et


Nemrég számoltunk be arról, hogy a Google váratlan lépését, mely szerint elérhetővé tettek egy Chrome Frame nevű kiegészítőt az Internet Explorerhez, nem fogadták kitörő örömmel a Microsoftnál, s elsősorban biztonsági szempontok miatt aggódnak. Tegnap kiderült, hogy a Mozilla vezetői sem helyeslik ezt a döntést, ám egész más okokból.

A Chrome Frame telepítése után a felhasználók az Internet Explorer 6-os, 7-es és 8-as verziójában a Google böngészőjének WebKit megjelenítő, illetve V8 nevű JavaScript-motorját futtathatják. A Google indoklása szerint azért elengedhetetlen egy ilyen plug-in, mert egyrészt szükség van az IE sebességének növelésére, emellett pedig a Chrome Frame szabványkövető, nem úgy, mint az Explorer, s az által adott támogatás (pl. HTML 5) nagy segítséget nyújthat a webfejlesztőknek. E két indokot foglalja össze a Google fejlesztőinek beszámolója, melyben elmondták, hogy a cég egyik legnagyobb érdeklődéssel várt projektjének keretében az épp ma nyilvános tesztfázisba érkezett, új kommunikációs szolgáltatáscsomagot, a Wave-et nem tudták teljes értékűen futtatni az Explorerben a fent említett problémák miatt.

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány elnöke teljes mértékben elutasítja a Google e megoldását hétfői blogbejegyzésében, szerinte összességében főként csak negatív hatásai lesznek a Chrome Frame-nek, valójában nem az egységesítés, hanem a további szétaprózottság felé visz, az eddigieknél is rosszabb helyzetbe hozza majd a webfejlesztőket. A „böngésző a böngészőben” össze fogja zavarni a felhasználókat, s az kifejezetten káros lesz, ha több megjelenítő motor tartozik egy böngészőhöz: tartalomtól függően egyszer ez fut majd, máskor az.

De a legfontosabb elvi probléma Baker szerint az, hogy ez a megoldás kiveszi az internetező felhasználó kezéből az irányítást, s átadja azt a weboldalnak, hiszen annak jellege határozza majd meg, hogy melyik motor jelenítse meg. Az elnök szerint a ténylegesen létező „böngészőproblémát” ezzel az „őrült” technológiával nem lehet megoldani: ha trend lesz belőle, s minden nagy webes vállalkozás kiad egy hasonlót a saját szolgáltatásai támogatására (Facebook plug-in, iTunes plug-in stb.), akkor az eredmény egy sor „böngészőgezemice”, katyvaszos szoftver lesz, melynek következtében a „web nehezebben megismerhetővé, kevésbé érthetővé, s főként sokkal rosszabbul menedzselhetővé válik”.

Baker véleményét Mike Shaver, a Mozilla fejlesztési alelnöke is támogatja, de megoldást is lát a problémára: szerinte a Chrome Frame-t úgy kellene használni, mint a Flash-t, a Silverlightot vagy a Javát. Ha a webfejlesztő a Chrome Frame-t akarja alkalmazni, akkor a hagyományos gyakorlat szerint figyelmeztesse a felhasználót, hogy ez az oldal e kiegészítővel jelenik meg teljes értékűen, majd segítse a az internetezőket a plug-in telepítésében.

Azóta történt

Előzmények