Készül a kanyarba belátó kamera

Decemberben az MIT Media Lab kutatói közzétettek egy „szuperlassított” felvételt, melyen az látszik, hogyan halad és szóródik szét a fény egy üdítős palack belsejében. A videóhoz használt eszközparkot azonban egy ennél ambiciózusabb projekthez építették ki, egy olyan kamera kifejlesztéséhez, amely képes a látóterén kívül eső témákat is érzékelni. A Nature Communications múlt heti számában a kutatók leírják, hogy a rendszer segítségével sikerült felismerhető háromdimenziós képet alkotniuk a kamera objektívje által látott téren kívül elhelyezkedő objektumokról.

A rendszer működési elve a periszkópéhoz hasonló azzal a különbséggel, hogy tükrök helyett a falak, ajtók és egyéb felületek szolgálnak fényvisszaverő felületként, noha hagyományosan nem így gondolunk rájuk. A rendszer része egy ún. femtoszekundumos lézer, amely a másodperc billiárdod részéig tartó fényimpulzusokkal dolgozik. A kilőtt lézernyaláb a falfelületen szétszóródik, majd a környező tárgyakról visszaverődik. A visszavert fényt egy érzékeny detektorral fogják fel, amely az eltelt idő alapján ki tudja számolni, hogy az milyen távolságot tett meg. A rendszer a lézer irányát folyamatosan módosítva számos nyalábot lő ki, az érzékelő pedig az eltérő szögekből visszaverődő fényt elemzi, és így képes képet alkotni a nem látható környezet geometriájáról. Ez a háromdimenziós kép egyelőre még életlen, de könnyen felismerhetőek rajta az objektumok.

„Négy évvel ezelőtt, amikor arról beszéltem a kollégáknak, hogy femtoszekundumos lézerrel szobányi témákat tudnánk leképezni, mindig azt a választ kaptam, hogy ez nevetséges elképzelés – nyilatkozta Ramesh Raskar egyetemi docens, a MIT Media Lab kutatásának vezetője. A kutató rámutatott a fejlesztésben lévő lehetőségekre: egyebek között a technika segítségével a tűzoltók előre felmérhetnék a lángoló épületeket behatolás előtt; a megoldás segíthetné az autók navigációs berendezéseit a beláthatatlan kanyarok beláthatóvá tételével, de az orvostudományban is bevethető lenne, hiszen a testnek olyan részei válnának megjeleníthetővé, amelyeket eddig lehetetlen volt elérni kamerával.

Előzmények