Bármilyen felület lehet képernyő, bárhol lehet internetezni

A 2009-es TED (Technology, Entertainment, Design) innovációs bemutatóra és konferenciára az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói egy olyan eszközt vittek el, mely képes arra, hogy bármilyen felületet (érintő)képernyőként használjon, így bővítve ki az internetezési lehetőségeket.

A „Hatodik Érzék” fantázianevű picinyke eszközbe a kutatók egy webkamerát, egy projektort, valamint az ezek jeleit az internetre küldő mobiltelefont zsúfoltak bele. Az előállításához csak olyan elemeket használtak fel, melyeket a műszaki üzletekben meg lehet vásárolni, s ezek összköltsége körülbelül 300 dollár volt.

Hirdetés

Az eszköz felhasználhatósága a fejlesztőcsapat vezetője, Pattie Maes szerint szinte korlátlan: az üzletekben felismeri az árukat, s információkat ad róluk; ha egy könyvre irányítják a kamerát, akkor a netről letölti a róla szóló híreket; az újságok cikkeit is felismeri, s letölti a kapcsolódó anyagokat, vagy például ha egy repülőjegyet lát a kamera, akkor tájékoztat a járat adatairól.

A kézmozdulatokkal vezérelt eszközt a nyakba kell akasztani (sapkára rögzíteni stb.), s a szigetelőszalagnak tűnő érzékelőket pedig a két kéz hüvelyk-, illetve mutatóujjaira kell felcsavarni. A promóciós videón látható, hogy ha a négy ujjal képkeretet formáz a felhasználó, akkor a keretben látható látványról fotót készít az eszköz.

A „Hatodik Érzék” az MIT Media Lab Fluid Interfaces nevű, új típusú interfészeket tervező kutatócsoportjának egyik projektje. Ezekre az új fajta beviteli és megjelenítő eszközökre a szakemberek szerint azért van szükség, mivel azokhoz az adatokhoz, technológiákhoz, melyeket ma már biztosít az internet, a mégoly nagyszerűen kialakított inputtal, outputtal megtervezett eszközök is nehézkes hozzáférést biztosítanak, ezért csak bizonyos feltételek között lehet őket használni. Ők úgy vélik, olyan interfészek kialakítása a megoldás, melyek használata nem kényszeríti a felhasználót egy új helyzetbe, vagyis mindennapi viselkedésének, tevékenységének gyökeres megváltoztatása, átalakítása nélkül is hozzáférhet a számára szükséges információkhoz.

A híradások szerint a TED 2009 résztvevői álló ovációval ünnepelték a fejlesztőket a bemutató után.

Azóta történt