Szabad-e egy kislánynak virtuális cickót vásárolnia?

Nagy-Britannia és Franciaország közvéleményét már jó ideje egy kislányoknak szánt weboldal tartja lázban. A MissBimbo.com komoly felháborodást váltott ki, pedig elsőre nem is tűnik olyan eget rengetően kirívónak a vállalkozás. Az alapítók a közösségi és az egyéb, játékos weboldalak szolgáltatásait kombinálták, amikor létrehozták a honlapot, ahol egy virtuális személyiséget felvéve a kislányok öltözködhetnek, szépítkezhetnek, vásárolhatnak, ismerkedhetnek stb.

Ám a megvalósítás. A célközönség a gyermek- és tinédzser korosztály, s bár a regisztrációkor a kiskorúak esetében kérnek egy szülői megerősítést, egy kontroll e-mail címet, ám ha a gyermek elég rafinált, akkor idősebbnek hazudva magát, ezt simán kikerülheti, illetve egy másik e-mail címen saját szülője nevében elmondhatja, hogy igen, felügyeli csemetéje tevékenységét. De talán ez a legkevesebb.

missbimbo

A felháborodott szülők által kifogásolt elemek közé tartozik, hogy a profil szerkesztésénél egy trendin vékony, de mellekkel már jól felszerelt alapképet, egy kamaszlányt kapnak a lányok, amelyet egy-két kattintással akár le is lehet mezteleníteni. (Ez az egyik komolyan kifogásolt elem, nyilván nem szerencsés, ha egy tíz éves kislány ezt látja mintaként, ám ne felejtsük el, az évente dollár milliókat bezsebelő Mattel a Barbie-kat is Marilyn Monroe testét utánozva kínálja – nem kevés anorexiás és bulémiás fiatal lányt "termelve" e koncepcióval…)

Az igazán komoly problémákat azonban ezen felül a virtuális karakterek által igénybe vehető szolgáltatások okozzák. Kérdéses ugyanis, hogy a kisleány számára hasznos-e, ha a MissBimbo világában virtuális pénzét diétát elősegítő gyógyszerekre („fogyitabik”), mellnagyobbító műtétekre, vagy az éjszakai bárban felcsípendő pasikra költi – ezekre mind lehetőség van a „kiscsajos Second Life-ban”.

missbimbo

A honlapot Nicholas Jacquart francia vállalkozó – egyéves francia tapasztalatára alapozva – két hónapja indította útjára Nagy-Britanniában angol partnere, Chris Evans segítségével. A Franciaországban már 1,2 millió regisztrált felhasználóval rendelkező mesevilág ez idő alatt már több mint 200 ezer brit feliratkozást tudhat a magáénak.

A fejlesztők maguk a Barbie és a Tamagocsi keresztezésének tartják – ja, hogy el ne felejtsem: a virtuális csajokat, a „bimbó”-kat nem csak ruházni, taníttatni és szórakoztatni kell, hanem etetni és itatni is… Ám ehhez – s most egy újabb, igen lényeges ponthoz értünk el! – pénz kell. Igaz, regisztrációkor ingyen kap a felhasználó 1000 „Bimbo” dollárt, ám a fogyatkozó pénzmagot valódi pénz kifizetésével (SMS) lehet újra felhizlalni (a mellnagyobbítás több mint 10 ezer „Bimbo” dollár, de az arcplasztika is 9 ezret kóstál).

missbimbo

Az ellenvetéseiket hangoztató szakértőknek (akik azt mondják, hogy egyrészt egy fals női mintát tanítanak a gyerekeknek, másrészt pedig naivságukat kihasználva csalnak ki pénzt tőlük) Chris Evans azt válaszolta, hogy valóban nem túl szép dolog a plasztikai műtét jelenléte a játékban, de hát „ilyen a való élet is”, ott is lehetséges ez, s ők a realisztikus megvalósításra törekedtek: „Az élet néha kemény” – nyilatkozta az ABC online változatának. A játékban pénzt is lehet keresni – ruházkodásra, lakásvásárlásra stb. –, ha a felhasználó jó a sudokuban… Evans szerint mindez a való életre nevel. Sőt, véleménye szerint az olyan elemek, mint például az, ha a lányok csokoládét etetnek virtuális másukkal, akkor híznak, ha gyümölcsöt, akkor nem, nos, mindez a gyerekeket az egészséges életmód felé tereli.

Az oldal működését a felháborodás nyomán jelenleg a PhonepayPlus fogyasztóvédelmi szervezet (mely az emelt díjas telefonos kereskedelmi szolgáltatások törvényességét felügyeli) vizsgálja, s ha elmarasztalják Evanséket, akkor akár bezárásra, illetve 250 ezer fontos bírságra is számíthatnak.

missbimbo

Az eseményekre reagálva a brit tulajdonos – habár korábbi véleményét nem változtatta meg –, úgy döntött, hogy a fogyasztó pirulákat eltávolítják a kínálatból.

Helyes. Kezdetnek jó.

Azóta történt

Előzmények