Sikerült igazán meglepnie a Telenornak

Új, eddig nem létező szolgáltatást jelentett be hétfőn a Telenor. A vállalatnál teljes hírzárat rendeltek el ezzel kapcsolatban, senki sem tudott semmit. Aztán a két héttel ezelőtt pénteki bejelentés az utolsó pillanatban elmaradt.

A tájékoztató körüli titokzatosság a másodszorra meghirdetett alkalomra is sok újságírót csábított el, ritkán látni belőlük ennyit egy rakáson. A kezdés erős volt, a Telenor Magyarország vezérigazgatója, Christopher Laska egy pipával a szájában kezdett beszélni arról, hogy amit ma itt bemutat, annak régi hagyománya van, de a mai napig fontos és meghatározó tényező.

Néhányan az íróasztal sarkára helyezett fekete, körtárcsás telefonra meredtek. De ekkor Laska azt mondta, menjünk inkább mégis át a szomszédos terembe, ott folytatná prezentációt. Ez már a megszokott, vidám, fiatalos hangulatú Telenor volt, amit megszokhattunk. A vezérigazgató úgy fogalmazott: „ügyfeleink egyszerű, biztonságos és kényelmes megoldásokat keresnek, és ez alól a személyes pénzügyek sem jelentenek kivételt.” Aztán bejelentette, hogy a Telenor Magyarország közvetített pénzügyi szolgáltatást indít. A Budapest Bank partnereként (Amit a General Electric ad el a magyar államnak éppen) egy (jelenleg) kétkomponensű ajánlattal álltak elő. Az egyébként ötlet onnan jött, hogy Magyarországon kifejezetten jól teljesítettek a mobilfizetéssel, illetve akár NFC-vel működő pilotok, kísérletek.

A Telenor MyCard név alatt megjelenő hitelkártyán a Telenor márkajelzések szerepelnek, illetve a kötelező emblémák természetesen. A legfőbb előnyök a Telenor közlése alapján: 1,5 százalékos készpénz-visszatérítés minden vásárlás után, legyen az bel- vagy külföldi vásárlás, netán csoportos beszedési megbízás, havi maximum 15 ezer forintig. Ehhez mondjuk havi egy milliót kellene tudni költeni, de így akár egy magasabb havi részletfizetéssel megvásárolt telefon is "ingyenessé válhatna" elméletileg. A gyakorlatban ritka, hogy valakinek ennyi pénze van, amit el is költ minden hónapban, miközben részletre vásárol telefont. Persze aki havi százezret költene Telenor hitelkártyával, az is beljebb van 1 500 forinttal.

A kártya havidíja 550 forint, de az első három hónapban ezt az összeget elengedik. Sőt, ha a hitelkeret legalább 70 százalékával tartozik az ember a harmadik hónap végére, akkor egész évben nem kell havidíjat fizetni. Ha ennél azonban kevesebb a tartozás, egy évig fizethető a havidíj, mert ilyen ellenőrzés csak 12 havonta lesz.


(forrás: Telenor.hu)

Az első három hónapban 0 százalékos éves kamat jellemzi még a hitelszámla konstrukciót, amennyiben a minimális havi 5 százalékos visszatörlesztés megtörténik. Mivel a szolgáltatás holnap indul, hivatalosan 2014.12.16-tól indul az akció. A prezentáció alapján december 31-el véget is ér, a kézhez kapott anyagban visszavonásig írják, de nem konkretizálják az akció végső napját.

Amikor mégis kell kamatot számolni, akkor viszont nem őszinte a mosoly, a 40,8 százalékos teljes hiteldíj mutató ugyanis nem tartozik éppen az élmezőnybe, az is igaz, hogy rosszabb konstrukció is van a piacon. Főleg, ha figyelembe vesszük, mit ad még a Telenor.

A Telenor MyWallet nevű applikációtól mondjuk nem leszünk elájulva. Jelenleg Androidra érhető el, de majd jön iOS-re is. Windows Phone-ról nincs biztos hír. Egyelőre rendkívül fapados alkalmazást kapunk, amibe egy 4 számból álló pinkóddal juthat be a kártyatulajdonos. A felületen lehet kártyát regisztrálni a fiókhoz, megtekinteni a számlához tartozó előzményeket, átállítani a napi készpénzfelvételi limitet, befizetni Telenoros számlát,gyakran ismételt kérdéseket vagy verziószámot olvasni, de nagyjából végeztünk is. Lehet majd utalni, meg lehet még sok mindent csinálni, ha jönnek a frissítések, amit többször is ígértek a bemutató alatt a törökbálinti Telenor központban. Tervben van például, hogy a MasterPass támogatottságot kap, és azok a funkciók, amiket fentebb már felsoroltam, de esetleg még nem működnének, majd azok is fognak (számlafizetés, prepaid egyenlegfeltöltés, stb).

A hátulján azért szerepel a Budapest Bank neve
A hátulján azért szerepel a Budapest Bank neve [+]

Ami viszont érdekes lehet: a 2 éves hűséget vállalló (meglévő!) számlás előfizető ügyfelek, ha kérik a hitelkártyát, LTE WiFi routert és 30 százalékos kedvezményt kapnak a Hipernet Medium előfizetés havidíjából. Ez egy újabb 1 500 forintos megtakarítást jelenthet azoknak, akik amúgy is előfizetői a szolgáltatásnak.

A holnap induló szolgáltatás idén 5 Telenor üzletben, jövőre pedig fokozatosan az összesben elérhető lesz, tehát ezentúl lehet menni a Telenorba is hitelkártyát igényelni. Azt mondják, a legtöbb esetben személyi és lakcímkártya elég lesz hozzá. A hitelkeret 100 ezer és 1 millió forint között érhető el.

A szerkesztőség tagjaival találgattuk, mit jelenthet majd be a Telenor. Erre valóban egyikünk sem gondolt. Mi azért ennél valami izgalmasabbra számítottunk azok után, hogy két hete a cég azzal a felütéssel indította a meghívót, hogy a Toyota szövőszékkel kezdte, a Samsung tésztával, a Hasbro pedig szövetmaradványokat értékesített.

Azóta történt

  • A szabadság ára

    A Telenor bevezette legújabb, moduláris díjcsomagját. Főleg azoknak éri majd meg váltani, akik a jelenlegi választéktól jelentősen eltérő igényekkel rendelkeznek. A többiek olcsóbban megússzák a kompromisszumokkal.

  • Ingyen cseréli ki a régi mobilokat a Telenor

    A cég ajánlata csak a valóban régi, még az ezredforduló előtt gyártott telefonokra érvényes.

  • Mindenkinek jár a Telenor Hipernet

    Az összes üzleti és magán előfizető számára elérhető a 4G, az év végére már 97 százalékos kültéri lefedettséggel.

  • A mobil fogja leváltani a bankkártyát

    Az NFC megváltoztatta a fizetési szokásainkat, de nincs megállás: a plasztik hamarosan beköltözik a telefonunkba.

Előzmények